A következő napokban tetőzhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma – mondta Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Jelenleg a járvány csúcsán vagyunk

A víruskutató a legutóbbi szennyvízadatok alapján úgy értékelte, hogy “jelenleg a járvány csúcsán, vagy annak közelében járunk”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

A brit vírusmutáns a felelős

Kitért arra is, hogy a jelenlegi súlyos helyzetért a brit vírusmutáns a felelős, amely decemberben kerülhetett az országba, és januárban elterjedt. Február óta ez a brit variáns vált a dominánssá.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Erősebbek a vírusmutánsok

Beszélt arról is: más járványoknál is megfigyelhető, hogy a vírusmutánsok erősebbek, hatásaik súlyosabbak, mint az eredeti vírusnál.

Az immunizálás

Felhívta a figyelmet arra is: az immunizáltság – fertőzöttség vagy oltás révén – a betegség súlyos lefolyásától véd meg. Ez azt jelenti, hogy akik már átestek a betegségen vagy már megkapták az oltást, sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelentenek a környezetükre, kisebb az esélye, hogy terjesszék a vírust.

Ez az egyetlen kiút

Rusvai Miklós szerint az egyetlen kiút a járványhelyzetből a nyájimmunitás minél előbbi elérése. A víruskutató véleménye szerint ha ilyen ütemben haladnak az oltások, valóban “szabad nyarunk lehet”.

Merkely Béla szerint csak így lehet majd élvezni a szabad életet

Mint ahogyan azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta azok, akik már megkapták az oltásukat, vagy akik már túlestek a fertőzésen, hamarosan kiülhetnek a vendéglátó helyek teraszaira, véli Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Szerinte azok, akik nem kapták még meg eddig az oltásukat, azok ezt nem tehetik majd meg.

Jöhet az enyhítés?

Gulyás Gergely legutóbb azt jelentette be, hogy a hatályban lévő korlátozásokon akkor lehet majd enyhíteni, amikor az összes 65 év feletti megkapta az oltását, illetve a beadott oltások vonatkozásában elérjük a 2,5 milliós határt.

Lehet, kivételezhetnek a beoltottakkal

A kormány eddig még nem fogalmazott meg álláspontot arra vonatkozóan, hogy milyen előjogokat élvezhetnek majd azok, akiket már beoltottak valamelyik vakcinával, vagy esetleg már átestek a fertőzésen. Merkely Béla rektor azonban úgy tudja, hogy lesznek különbségek – írja a Blikk az RTL Híradója alapján.

Teraszozhatnak a beoltottak

“Én úgy tudom, hogy a nyitás, az elsősorban ott elképzelhető, ahol a védettség már kialakult, azaz azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akiket már beoltottak vagy átestek a fertőzésen” – mondta Merkely.

Ők nem élvezhetik a szabadságot

Merkely Béla biztosan állítja, hogy azok, akik nem kapták meg az oltásukat, és nem is estek át a fertőzésen, azok nem mozoghatnak majd kedvükre. Hozzátette, hogy még akkor sem, amikor már a többség védett lesz a fertőzéssel szemben.

Nagyon erős a brit mutáció

Duda Ernő biológus pedig azt magyarázta, hogy szerinte a 2,5 milliós határ még mindig nem lesz elég az új megbetegedések visszaszorításához a brit vírusvariáns erős és gyors terjedése miatt. Azt is mondta, ha a kormány a 3,5 milliós határt jelölte volna ki, akkor azt lehetne mondani, hogy a felére csökken a megfertőzhető embereknek a száma.

5 millió főt kéne beoltani

A Semmelweis Egyetem rektora szerint jó cél a 2,5 millió ember beoltása, azonban úgy véli, ennyi oltás még nem elég a teljes biztonsághoz. Azt mondta, akkor lesz majd mindenki biztonságban, amikor elérjük az 5 milliós számot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Rusvai Miklós – Fotó: RTL Klub Híradó