Ahogy azt korábban az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, aláírták a tervezési szerződést, megkezdődött a Budakeszi út buszsávjainak a tervezése Budakeszi és Budapest között. Most a Budapesti Fejlesztési Központ a Zsámbéki-medence lakóit kérdezi a közlekedési szokásaikról.

Egybefüggő buszsáv helyett szakaszos

Sokan arra számítottak, hogy Budakeszin végig és a Budakeszi és Budapest között is buszsávokat építenek, hogy a dugóban araszoló autók mellett elsuhanjanak a buszok. Kiderült, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ a szakaszos buszsávok építésében látja a megoldást.

Előzhetnek a buszok

Ez azt jelenti, hogy nem lesz végig buszsáv, csak egy-egy szakaszon, ahol a buszok majd megelőzhetik az autósort, a kereszteződésekben pedig intelligens forgalomirányító lámpák engedik őket előre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A több tövidebb szakasz a megoldás

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója azt írja a közösségi oldalán, hogy „az előzetes vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy nem egybefüggő buszsáv a megoldás, hanem több rövidebb szakasz kialakítása.”

Budakeszi széléről indulnak

Már Budakeszi beépített területeinek széléről, az ott létesülő P+R parkolók mellől indulnának a buszok a főváros felé, ezzel is elősegítve a könnyebb átszállást, illetve a közlekedési módváltást – teszi hozzá a közlekedési szakember.

A Budakeszi út buszsávjainak terve

Folyamatos torlódás

A Zsámbéki-medence és Budapest közötti közlekedési kapcsolatok jelenleg is kapacitásaik határán működnek, a folyamatos forgalmi torlódás szinte minden itt lakó számára problémát okoz. A Budapesti Fejlesztési Központ ezért a Budakeszi úton és a budakeszi Fő utcán építendő, szakaszos buszsáv kialakítását, valamint további forgalmi intézkedések vizsgálatát indította el.

Kérdőíves felmérés

A Budapesti Fejlesztési Központ a tervezők munkájának orientálása érdekében a mai napon kérdőíves felmérést is indított, amelyben a résztvevők a Zsámbéki-medence közlekedési viszonyairól, utazási szokásaikról alkothatnak véleményt.

Utazási szokások

A közlekedési kapcsolatok javítását és az új budakeszi buszsáv tervezést elősegíti, ha a BFK megismeri a helyiek és az utazóközönség véleményét és elvárásait a közösségi közlekedésről. Ennek első lépéseként indul a kérdőíves felmérés az utazási szokásokról. A kérdőív július 5-ig itt tölthető ki.

Ezeket se hagyd ki!

Kiemelt kép: Dugó a Budakeszi úton – Forrás: Facebook/Vitézy Dávid