Újra korlátozzák a vízfogyasztást több mint 20 Budapest környéki településen. A szolgáltató azt kéri a lakosoktól, hogy mellőzzék a medencék töltését, az autómosást, illetve a locsolást.

Kánikula lesz

A kánikulára hivatkozva ismét a vízhasználat korlátozására kéri a Dunakanyar településeit és lakóit a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű. Keddi közleményükben az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését említve azt írják, hogy a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére és csapadékhiányra lehet számítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vízkorlátozást vezetnek be

Ezt a helyzetet tetézi, hogy a Duna vízállása folyamatosan csökken, márpedig ez határozza meg, a kitermelhető ivóvíz mennyiségét. A helyzetre való tekintettel a vízmű ezért arra kéri a lakosságot és az önkormányzatokat, hogy törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezt kéri a szolgáltató

  • korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencefeltöltés, autómosás),
  • mellőzzék a locsolást, ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki,
  • az önkormányzatok minimalizálják a locsolási célú közterületi vízvételezést (p. a tűzcsapokról)

Húsz települést érint

Az intézkedés több mint húsz települést érint: Acsa, Csömör, Erdőkertes, Fót, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház, valamint Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Üröm.

Nagykovácsiban is korlátozzák a vízhasználatot

„2022. 07. 19. napjától visszavonásig I. fokozatú vízkorlátozást rendelek el. Az I. fokozatú vízkorlátozás időtartama alatt a vízfogyasztók kötelesek a takarékos ivóvízfelhasználásra, továbbá tilos vezetékes vízről közparkok, házi kertek tömlős locsolása és mosása; az automata öntöző berendezések működtetése; a járdák, utak mosása; gépjárművek tömlős mosása; medencék töltése” – írja Kiszelné Mohos Katalin Nagykovácsi polgármestere.

Katasztrófahelyzet Solymáron

Június végén, közel egy hétig vízhiány volt Solymáron, Pilisszentivánon és Szentendre egyes részein. Négy autóval szállították az ivóvizet a solymári tározókba, köztünk a Magyar Honvédség vízszállítói is folyamatosan dolgoztak. Így sikerült részlegesen megoldani a vízhiányt.

Elavult rendszer

Szentendre polgármestere akkor a BudaPestkörnyeke.hu-nak azt mondta, most látszik csak igazán, hogy az túlépítkezés és az elavult vízvezetékrendszer milyen bajokat tud okozni. Fülöp Zsolt szerint most már senkinek sem kell bizonyítania, hogy az agglomerációban szükség van a fejlesztésekre.

60 éves vezetékek

Szentendrét például a 60-as években épült csőhálózat látja el vízzel. A polgármester szerint a rendszer annyira sérülékeny, hogy a kapacitás 40 százaléka elvész, vagyis ennyi víz nem ér el a fogyasztóhoz.

Szemléletváltásra van szükség

A városvezető szerint ezt a problémát nem a napokban fogják megoldani. „Nem lesz nagyobb a csővezeték, a kutak víztermelői kapacitása sem fog magától megnőni”. Szerinte alapvető szemléletváltásra van szükség. „Most mondjam azt, hogy nem stadionokat és lówellnesst kellett volna építeni, hanem az vízhálózatot fejleszteni, amit már évek óta mondunk” – tette hozzá a polgármester.

Robbanásszerű a lakosságszám növekedése az agglomerációban

Az ellenzéki Fülöp Zsolttal némileg egyetértve, Menczer Tamás, Pest 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője pénteken ezt mondta: „A vízhiánynak az alapvető oka a lakosság robbanásszerű növekedése Solymáron és az egész agglomerációban. Az infrastruktúra fejlesztése nem követte le a népességszám növekedését és most a vízhiány kapcsán szembesülünk ezzel”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció