Holott hivatalosan a MÁV üzemelteti utóbbiakat is. Egyelőre nehéz eligazodni, hová is lesz jó az új konstrukció, azonban az egyik legfontosabb kérdés már most eldőlni látszik.

Valami nem stimmel

Látszólag ellentmondásosan kommunikál egymással a kormány és a MÁV azzal kapcsolatban, hogy mely járatokra is lesz jó az újonnan bevezetendő vármegyebérlet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fontos különbség

Orbán Viktor kormányfő egy héttel ezelőtti évértékelő beszédében jelentette be, hogy két fajta bérlettípus érkezik a tömegközlekedésben: a vármegyebérlet és az országos bérlet. Ezek a MÁV-START és a MÁV-HÉV, a GYSEV, illetve a Volánbusz járatain lesznek használhatók, a helyi közlekedési társaságok járatain nem.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Helyközi járatokra érvényes lesz

Azonban – ahogy mi is beszámoltunk róla – a MÁV múlt hét szombati közleménye külön hangsúlyozta, hogy a helyközi járatokra Budapesten belül is elég lesz a vármegyebérlet, külön Budapest-bérletet ezekre nem kell venni.

Itt jön egy kis zavar

Hétfőn azonban megjelent egy kormányhatározat, amely ennek teljesen ellentmondani látszott. Ugyanis ebben az volt olvasható, hogy Pest vármegye esetében Budapest közigazgatási határáig lesznek érvényesek az új bérletek.

Ezt mondja a MÁV

Azonban nincsenek kevesen, akiket érint a kérdés, mivel gyaníthatóan a Pest vármegyei bérletet épphogy az ingázók fogják a legnagyobb arányban használni. A Telex megkereste az ügyben a MÁV-ot. Az állami cég válasza szerint semmiféle ellentmondás nem található.

Itt lehet használni Budapesten belül

„A vármegye- és országbérletek nem lesznek érvényesek a helyi járatokon, ám a helyközi (távolsági) buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet is kellene váltaniuk a közlekedéshez” – fogalmaztak.

Városhatáron kívül lehet velük utazni

Hangsúlyozták, hogy a MÁV-HÉV járatain és az agglomerációs kékbuszokon csak Budapest közigazgatási határán kívül fogadják el a Pest vármegye bérletet és az országbérletet. A városhatáron belül már szükség lesz a BKK-jegyekre vagy bérletekre is.

Az ingázóknak minden marad a régiben

Vagyis ennek értelmében az agglomerációból a fővárosba járóknak semmiféle újdonságot nem jelent a vármegyebérlet, mivel a vonatokon, valamint a Volánbusz járatain (a „sárga buszokra”) lesz jó. A HÉV-re és a „kék Volán-buszokra” kell a BKK-bérlet vagy jegy a városhatáron belül.

Súlyos kritika

„Nagyjából ingyenessé tette a helyközi közlekedést a kormány az ingázók számára, amolyan Horn Gyula-i utánérzésként” – írta Facebook-oldalán a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) a vármegyebérletekről szóló bejelentés után.

Ez vele az első gond

A VEKE szerint azonban visszás intézkedésről beszélhetünk, ugyanis a döntés kísérletet sem tesz arra, hogy a helyi közösségi közlekedéssel bármilyen integráció, együttműködés lehessen. Ellenkezőleg, ez inkább „betámadásként” értelmezhető.

A velünk élő szocializmus

„A bevezetni kívánt vármegyebérlet konstrukció bár első hallásra nagyon pozitív intézkedésnek tűnik, és a népek bizonyára szeretni fogják, de valójában az egész intézkedéscsomag nem más, mint maga a velünk élő szocializmus” – vélekedik a szervezet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)