A Sputnyik vakcina kapcsán többször elhangzott, hogy a beadása előtt és után egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztani. Mi a helyzet a többi oltással? Zacher Gábor toxiklológus most rendet tesz az ügyben.

Mellőzni kell az alkoholt

A Sputnyik oltás előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondani az alkoholfogyasztásról – jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője még tavaly decemberben a Komszomolszkaja Pravda című lap rádiójának nyilatkozva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megterheli a szervezetet

Popova közölte, az első dózis beadását megelőzően legkevesebb két héttel semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani. Rámutatott, hogy az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vodka hazájából származó oltás

A Sputnyik vakcina eleinte nem is volt túl népszerű a vodka hazájában, Oroszországban, de aztán a gyártó emberei elmagyarázták, hogy nem is úgy van, ahogy Popova állítja.

Most akkor lehet inni vagy sem?

Az alkohol mindenesetre fontos kérdés, nem csak a Sputnyik, hanem a többi vakcina esetében is. Zacher Gábor toxiklológus most megpróbált rendet tenni a kérdésben. EZT OLVASTAD? Kiakadt a miniszter Zacher Gáborra, etikai állásfoglalást kértek a nyilatkozata miatt

Lerészegedés vagy iszogatás

Zacher doktor szerint először is mindenképp különbséget kell tenni egy pohár sör és a teljes lerészegedés között – mondta a Metropolnak. TUDSZ ERRŐL? Nekimentek Zacher Gábor toxikológusnak, elnézést kért a sztárorvos a kínai vakcina miatt

2 napig tényleg ne igyunk

„Oltás előtt és után 1-2 nappal azonban ha csak tehetjük, semmilyen alkoholt ne fogyasszunk” – javasolta a jelenleg is Covid-osztályon dolgozó sürgősségi szakorvos, toxikológus.

Másnaposan nem jó oltásra menni

Ha mégis így teszünk, nehezebben vészelhetjük át a vakcinát követő mellékhatásokat, hisz másnaposan egyébként is rosszabb a közérzetünk.

A védettségnek nincs köze az alkoholhoz

A védettség miatt ugyanakkor ne aggódjuk. Az oltást követően mindenképp kialakul, függetlenül attól, hogy fogyasztottunk-e alkoholt – jelentette ki Zacher, aki elmondása szerint január 21-én kapta meg a második oltást, és bár azóta fogyasztott alkoholt, semmilyen problémát nem tapasztalt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor toxikológus – Forrás: Facebook/Zacher Gábor