A vodka hazájában Oroszországban vélhetően nem lesz túl népszerű a Szputnyik V. nevű koronavírus védőoltás, miután az orosz fogyasztóvédelmi hatóság vezetője szerint a beadást követően két hónapig nem ajánlott alkoholt inni, sőt cigizni sem szabad. Közben elmagyarázták miért mondta azt Müller Cecília, hogy nem lehet majd kiválasztani az oltást, holott a főnöke, Orbán Viktor korábban ennek az ellenkezőjét mondta.

Mellőzni kell az alkoholt

Az új koronavírus elleni védőoltásra készülőknek az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról – jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője kedden a Komszomolszkaja Pravda című lap rádiójának nyilatkozva.

Két injekció kell

Popova közölte, hogy a két összetevőből álló vakcina két oltása között 21 napnak kell eltelnie, és a második injekció után újabb 21 napig tart az immunitás kialakulása. Mint mondta, az első dózis beadását megelőzően legkevesebb két héttel semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani. Rámutatott, hogy az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A beoltottak 10%-a lázas lett

Szergej Glagolev, az orosz egészségügyi miniszter tanácsadója egy moszkvai orvosi tanácskozáson kedden kijelentette, hogy a Szputnyik V vakcina mindkét komponensével beoltott emberek kevesebb mint 0,5 százaléka kapta el a Covid-19 betegséget. Közölte, hogy az önkéntesek 10 százalékánál volt megfigyelhető „influenzaszerű szindróma”, amely 38 fokot meg nem haladó, parecetamollal könnyen kezelhető lázzal járt. Mint mondta, komoly nem kívánt vagy előre nem látott reakció a klinikai tesztelés során nem jelentkezett.

Cigizni sem ajánlott

Az orosz fogyasztóvédelem főnöke állítja: az alkohol mellett a dohányzást is érdemes mellőzni az oltás előtt és után. Popova nyilatkozatát követően Alexander Gintsburg, a vakcinát kifejelesztő állami Gamaleya kutatóközpont vezetője elmondta, hogy bár nem ajánlott az alkoholfogyasztás az oltás előtt és után, „egyetlen pohár pezsgőtől még senkinek nem lett baja”.

Nem túl népszerű ez az oltás

Közvéleménykutatások szerint az orosz társadalom kifejezetten szkeptikus a Szputnyik V-vel szemben, aminek a tömeges oltási programját szombaton kezdték el az országban. 

Alacsony a vakcina elfogadottsága

A közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalékon áll – derül ki a hétfőn nyilvánosságra hozott Publicus Intézet által a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Nem bíznak az orosz és kínai oltóanyagban

Csekélyebb a magyarok bizalma az orosz és a kínai vakcinákban (20-21 százalék) és inkább oltatnák be magukat az amerikai és az európai fejlesztésű szerrel (31-36 százalék).

Magyarországon is vizsgálják az orosz vakcinát

„Az orosz vakcinát is vizsgáljuk, magát az oltóanyagot és a dokumentációját is. Hamarosan egy kínai vakcina dokumentációja is beérkezik, amit az engedélyező hatóságok és virológusok elkezdenek vizsgálni. Azt nem lehet megmondani, melyik vakcinával fogjuk megkezdeni a védőoltások beadását” – mondta Müller Cecília

Nem lehet választani

Nem lehet oltóanyagot választania annak, aki úgy dönt, hogy beadatja magának a koronavírus elleni vakcinát – ezt mondta Müller Cecília. Nyilatkozata furcsa volt azt követően, hogy korábban a főnöke, Orbán Viktor egyértelműen arról besztélt, hogy az emberek eldönthetik melyik vakcinát adatják be maguknak.

Elmagyarázták Cili néni szavait

Az országos tisztifőorvos nyilatkozata után a Koronavírus Sajtóközpont kiadott egy közlemyént, amelyben elmagyarázzák mire gondolt Müller Cecília, amikor azt mondta, hogy nem lehet majd választani az oltások között, azt szakmai alapon döntik el.

Tulajdonképpen akár majd választani is lehet

A közleményben az áll, hogy „Magyarországon nincs engedélyezett, koronavírus elleni vakcina. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani. Erről beszélt keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Változatlanul bízunk abban, hogy jövő tavasszal ott tartunk majd, hogy minden, Magyarország által megrendelt külföldi vakcina rendelkezésre fog állni és akár többféle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, amikből akkor majd akár választani is lehet” – áll a Koronavírus Sajtóközpont közleményében.

MTI/BPK – Kiemelt kép: illusztráció