Mi környezetvédők vagyunk, nem vágunk ki fenyőfát, nekünk műfenyőnk van – hallom innen, onnan, és az érvelés elsőre jogosnak tűnik. Praktikus, nem hullik, szenteste nem kell farigcsálni, formája épp olyan, amit egy fenyőtől elvárunk: nem csámpás, derék, sudár. Műanyagszagú, de van már fenyőillatú változat is.

Zutty, jöhet is az anygyalka

Ahogy környezetemben tapasztaltam, a drága műfenyő beszerzése nem is hosszú távú beruházás, mert 3-4 évenként a legtöbb család megunja, s lecseréli. Bár olyanról is hallottam, aki amúgy feldíszítve, zsákot borít rá, s így várja a padláson teljes glancban szerencsétlen a jövő karácsonyt. Akkor aztán csak zutty, le a zsákot, s már jöhet is az angyal… ha meg beporosodik, le lehet zuhanyozni.

A műfenyő lehet igen dekoratív, és ráadásul tartós

A fenyővásárlás

Az ünnep közeledtével itt-ott kis fenyőerdők létesültek, beköltöztek a városba a fenyőárusok, hogy mindenki hozzájuthasson a hőn áhított karácsonyfához. De melyik fenyő a jobb – a lucfenyő, a nordmann, az ezüst, az erdei fenyő, vagy a műanyag? Fogós és ravasz adventi kérdés!

Nem károsítod a természetet, ha fenyőt veszel

Azt talán már mindenki sejti, hogy a fenyőfák nem egy erdőből, csak úgy, néhány kósza fejszesuhintás után érkeznek, hanem az erdészetekben, a facsemete-ültetvényeken cseperednek – ugyanúgy, mint másféle mezőgazdasági vagy kertészeti termék, mint a rózsatő vagy a paradicsompalánta. Vagy a fikusz. Tehát aki fenyőt vesz, nem természetet károsít.

A fehér karácsony manapság ritka

Cserepes

Kinek kertje van, gondolkodhat töves, cserepes fenyőfában is, ha van hová kiültetni. Amióta a gyerekek kirepültek, és nem állítunk égigérő karácsonyfát, mi is kicsi, tövesben utazunk. Vízkeresztkor kitesszük a teraszra, és amint az idő engedi, vagyis nem fagyos a föld, lehetőség van ültetésre, a helyére kerül. Két-három karácsonyt tölt velünk, mindig újra kiásva, becserepezve, azután pedig a végleges helyén növekedik tovább.

Megtervezve

Ha töves fenyőt vásárolnánk, jó előre gondoljuk át, mi lesz majd a sorsa. Van-e olyan hely, ahová elültethetjük? A fenyőt nem jó a ház elé, az ablak elé ültetni, mert később beárnyékolja, és útban lesz. Nem tehetjük ki tűző napnak se, és a sóderes-homokos talajban sem érzi majd jól magát – tehát ez is komoly fejtörést okozhat, és lehet, hogy érdemes szakember tanácsát is kikérni.

Bérfenyő

Van, ahol alapítványok „bérbe” adnak töves fenyőfákat, hiszen aki a városban él, az  aszfaltrengetegben ugyan mit tegyen, aki töves fácska vásárlására adja a fejét? Így az ünnep után a fák visszaválthatók, s a fagyok elmúltával óvodák, iskolák kertjeiben találnak új lakóhelyre.

A kicsi cserepes fenyő régvolt ünnepek hangulatát idézi

Ha szomjas

Ha vágott fenyő mellett tesszük le a voksot, gondosan vizsgáljuk meg, friss-e, nem potyognak-e már most tűlevelei. Érdemes a fenyőt egy vödör vízbe állítani, és fagymentes helyen tárolni szentestéig – különben előfordulhat, hogy belefagy a vödörbe. A víztartós fenyőfatalp hasznos jószág, nem is gondolnánk, a meleg szobában mennyi vizet iszik meg, párologtat el egy fenyőfa!

Vízkereszt után

Ha már nincs szükség a karácsonyfára, aprítsuk fel, tegyük a komposztra, vagy olyan ágyásra, ahol szükség van a talaj savanyítására – a szamócafélék, a rhododenronok örömmel fogadják majd a szikkadt fenyő-mulcsot.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és téli tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!