A „Budapesti villamos és trolibusz járműprojekt” második ütemének keretében a fővárosba érkezett az első új hosszú CAF villamos, amely az 1-es vonalán fog közlekedni.

A projekt célja a villamos járműpark megújítása, melynek keretében összesen 5 db hosszú, 56 méteres és 21 rövid, 34 méteres CAF Urbos 3 típusú jármű érkezik Budapestre.

A hosszú szerelvény 345 fő befogadására alkalmas, 81 ülőhely található rajta, és az 1-es villamos újonnan átadott, Kelenföld vasútállomásig meghosszabbított vonalán fog közlekedni.

Az alacsonypadlós villamos belső kialakítása megfelel a kor követelményeinek, a biztonságról fedélzeti kamerák, a kedvező hőmérsékletről légkondicionáló berendezés gondoskodik – írja a főváros hivatalos portálja a Budapest.hu.

A legkorszerűbb technológiai elvárásoknak megfelelően a villamosok energia-visszatápláló rendszerük révén takarékosan használják fel az energiát.

Az új hosszú CAF szerelvények várhatóan 2019 harmadik negyedévétől ütemezetten állnak forgalomba. Jövőre további 21 rövid, 34 méteres szerelvény érkezik Budapestre.

A „Budapesti villamos- és trolibusz járműprojekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása.

A projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 17,6 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 17.699.115.044 forint.

Kiemelt kép: Az új villamosok – Forrás: Budapest.hu