Továbbra is ezer felett van a napi fertőzöttek száma, jelentősen emelkedett a kórházban kezeltek száma. 138 beteg van lélegeztetőgépen.

Ezer felett a fertőzöttek száma

1068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ezzel 37 664 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

21-en haltak meg

Elhunyt 21 beteg, tizenheten közülük hetven év felettiek. A járvány kezdete óta már 954 főre emelkedett az elhunytak száma.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Emelkedett a súlyos esetek száma

Jelenleg Magyarországon 1252 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint 100 fertőzött került kórházba.

A lélegeztetőgépen lévők száma is emelkedett. A szombati adatok szerint 138 betegek lélegeztetnek mesterségesen, míg egy nappal előtte 110 fertőzött volt lélegeztetőgépen.

Egyre magasabb a fertőzöttek életkora

Az, hogy egyre magasabb a regisztrált fertőzöttek életkora, azt jelzi, hogy a teszteléssel csak a súlyosabb eseteket találják meg, nem az összes fertőzöttet – mondja Pusztai Erzsébet infektológus.

Nincs elég tesztelés

Pusztai Erzsébet szerint ez azt mutatja, hogy amúgy kontrollálatlanul terjed a járvány, mert nincs rendes tesztelés, elég széles körű tesztelés, és nincs elég széles körű kontaktuskutatás. Most már hónapok óta mondja minden szakember, hogy sokkal nagyobb kapacitással kellene tesztelni.

Budapesten gyártják a gyógyszert

Már gőzerővel gyártják Magyarországon a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert. A Richter ugyanis sikeresen megoldotta a súlyos stádiumban lévő COVID-betegek kezelésre jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott.

Kórházi betegeknek segít

Az ezzel a hatóanyaggal eddig előállított gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé. A gyógyszer nincs még lakossági forgalomba, mivel nem kapta meg az ehhez szükséges engedélyeket.

Hétfőn megkaphatja az engedélyt

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója azt mondta az Indexnek, hogy hétfőn megkaphatja a Richter az engedélyt, így elkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok.

5 napon keresztül 6 ampulla

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogy ez az első komoly előrelépés a gyógyszerpiacon a koronavírus gyógyítására. „

A remdesivir jelenleg a leghatékonyabb kezelést biztosítja a középsúlyos esetekben; a kezelés kórházban történik, általában öt napon keresztül, hat ampulla beadásával” – mondta a professzor.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI