Bemutatta Székesfehérvár polgármestere, hogy mekkorára rúg idén és főleg jövőre a városi által finanszírozott épületek energiaköltsége. Hátborzongató számok jöttek ki, Cser-Palkovics András azt mondja, hogy a szociális és pedagógiai intézményekre összpontosítanak.

Európai válságról van szó

A legfontosabb kérdések egyike tehát ma, hogy mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a rendelőt vagy éppen a nyugdíjasotthont – kezdi posztját Cser-Palkovics András.

Csak becslés

Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint a közölt számok nem véglegesek, mert folyamatosan változhatnak az árak.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Brutális áremelkedés

Közvilágításra ötször annyit kell költeni 2023-ban, mint 2021-ben. A városi uszoda majd kilencszer kerül többe. Az óvódáknál 7-10-szeres az áremelkedés. Hasonló a mérték a kulturális intézményeknél.

A kirakatstadiont nem tudják fűteni

Külön sort kapott a sportlétesítmények költsége. Csak a stadion gáz, víz és villamosenergiaköltsége 1,2 milliárd forint körül lehet 2023-ban, amit az önkormányzat nem tud vállalni.

Baj lehet a távhővel is

Fejfájást okoznak a Széphő Zrt. gázbeszerzése is. 2021-2022-ben 5 milliárd forintos költséggel számolhattak, most már 40 milliárdra mehet fel ez az összeg.

Az iskolákban a hétvégén nem lesz igazi fűtés

A psoztból az is kiderül, hogy az állam által finanszírozott oktatási intézményekben a hétvégén csak “temperáló fűtést biztosítanak” így pl. a tornacsarnokokat nem lehet a hétvégén használni.

A részletes számok

Gyerekek és elesettek

A politikus azt is írja, hogy a céljuk az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek nagy többségét biztosítani tudják. Prioritást élveznek a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények – különösen a bentlakásos intézményeink –, a rendelőintézetek, a közétkeztetés, minél magasabb szinten a közösségi közlekedés, valamint a közvilágítás biztosítása.

Csődre készülnek

Ahhoz, hogy ehhez meglegyen a pénz különleges intézkedéscsomagot készítenek elő. Ahogy arról a BudaPestkörnyéke.hu pénteken az elsők között számolt be arról, hogy hasonló gondokkal küzd Eger, ahol készülnek a csődre, de azt legalább szépen akarják megélni. Ott is a szociális intézményekre helyezik a hagsúlyt, cserébe számos intézményt, így az uszodát, strandot, színházat, lezárnak. IDE KAPCSOLÓDIK: Szentendrén nem lesz világűrpolitikai tanácsadó, elutasították a közszolgálati egyetem ajánlatát.

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd.