Csoportos létszámleépítésre készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az egyetem rektorának körlevele szerint a csoportos leépítésre vonatkozó szándékukat már a fővárosi kormányhivatalnak is bejelentették.

Válságra hivatkoznak

A lépést „a közelmúltban bekövetkezett nemzetközi események okozta gazdasági helyzetben megnövekedett költségek által előidézett nehézségekkel” indokolta a rektor, a döntést pedig hosszú előkészítő munka után hozták meg, hogy minél kevesebb embert kelljen elküldeniük.

Nemcsak tanárokat rúgnak ki

A lap megkeresésére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megerősítette, hogy az egyetem 2023. január 9-én, hivatalosan bejelentette a Budapest Főváros Kormányhivatala számára a csoportos létszámcsökkentési szándékát, amely összesen 37 munkatársat érint, oktatókat és funkcionális területen dolgozókat egyaránt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Még a héten izgulhatnak

Az érintett kollégák várhatóan 2023. január 12-éig kézhez kapják az őket érintő döntésről született tájékoztatókat – írja a Telex.

Oktatást nem érinti

A tájékoztatás szerint a távozó kollégák a jogszabályban garantált juttatásaikat megkapják. Az egyetemen az oktatási és kutatási tevékenység zavartalanul folyik tovább, közölte az NKE.

Változások a felsőoktatásban

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, számos változás, pontosabban könnyítés lesz a felsőoktatásban a törvény módosítása miatt, amelynek részletei nemrég láttak napvilágot. A jövőben már nem kell nyelvtudás a diplomához, és tanulmányi okok miatt lényegében lehetetlen lesz kibukni az egyetemekről.

Csak fegyelmi vagy anyagi okok lehetnek

Ezt a passzust most törölték a jogszabályból, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag lehetetlen lesz kibukni a felsőoktatásból. A hallgatói jogviszonyt ezentúl csak fegyelmi vagy anyagi okok miatt lehet majd elveszíteni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha valakinek fizetési hátraléka van, vagy állami ösztöndíjas félévei elfogytak, de önköltséges formában nem szeretne tanulni − írta meg az Eduline

Stabil állami ösztöndíjas helyek

Az átsorolás szabályai is változtak: nehezebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjas helyet, mint eddig, a felsőoktatási intézmények ugyanis maguk dönthetnek arról, pontosan milyen teljesítményt várnak a hallgatóiktól az ingyenes oktatásért cserébe.

Már nyelvtudás sem kell a diplomához 

Törölték a nyelvvizsgát a diploma kiadásának jogszabályi feltételei közül. Ezentúl a felsőoktatási intézmények dönthetnek arról, a tanterv részévé tesznek-e valamilyen nyelvvizsgát vagy nyevi mérést.

Mindenki hozzájuthat

A döntés ugyanakkor egyben azt is jelenti, hogy a már végzett hallgatók megkapják a diplomájukat nyelvvizsga nélkül is − sőt több egyetem már most arról tájékoztatta hallgatóit, hogy azok is felmentést kapnak, akik ebben a félévben abszolválnak vagy záróvizsgáznak.

Könnyítések az érettséginél is

2023-tól nem minden alap- és osztatlan szakhoz kell majd emelt szintű érettségi, a felsőoktatási intézmények dönthetnek arról, milyen szakokon hagyják meg ezt a követelményt.

Kiemelt kép: NKE