Megjött a gyönyörű, de annál hűvösebb ősz. Szeptember és október tájékán talán még nehezen engedjük el a nyarat. Mindenki próbál minél tovább rövidujjúban, nyitottabb cipőben útra kelni, hiszen a melegebb napsütéses órák megengedik ezt. A reggelek és esték viszont egyre váratlanabbul fordulnak rá az alacsonyabb hőmérsékletekre. Ilyenkor amennyire nehéz megfelelően öltözködni, annál könnyebb megfázni. Mutatunk hát 4 természetes, gyógyulást segítő módszert nátha ellen!

1. Só, a természetes csodaszer

A sóbarlangok vagy a tengerpart sós levegője nagyban segíti a különböző légúti betegségek vagy a pollenek által kiváltott allergia tüneteit. Így az őszi-téli időszakban a sót is bevethetjük, mint a nátha ellenszerét. Ma már nem feltétlenül kell elutaznunk a Székely-Sóvidékre vagy egy tenger mellé ahhoz, hogy élvezhessük a só áldásos erejét. Sószobák is rendelkezésünkre állnak egy-egy wellness-hotelben vagy akár egészségügyi intézményben. Ha valaki az otthonában szeretné élvezni a sós levegőt, akkor ezt különböző sópipákkal is átélheti. Ezek minden estben csak kiegészítő terápiaként alkalmazhatók. Ha láz vagy egyéb súlyos tünetek is társulnak a náthához, akkor orvossal mindenképp érdemes konzultálni.

A különböző sószobák gyermekek esetében is bátran alkalmazható, a bent töltött időre játékokkal is készülhetünk. Fokozatosan kell növelni azt az időtartamot, ameddig a gyermek bent tartózkodik.

A sós levegő védekező reakciót vált ki a légutakban, oldja a benne lévő váladékokat, tisztít, elősegíti a gyulladás megszűnését.

Nem mindegy azonban, hogy milyen sót használunk a gyógyulásunk támogatására. Itt is a minőség és a megbízhatóság legyen a két legfontosabb szempont.

2. Gyömbér minden mennyiségben!

A gyömbért nemcsak az ázsiai ételek egyik fő ízesítőjeként ismerhetjük, hanem teaként is. A kissé csípős, erős ízű gyógynövény rengeteg vitamint tartalmaz (A, C, E vitamint többek között), emellett pedig magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot. Igazi energiabomba az immunrendszernek.

Nátha esetén is remekül alkalmazható, hiszen csillapítja a köhögést és úgy általában támogatja az immunrendszert.  Fertőtlenítő és antibakteriális hatása is mind hozzájárul ahhoz, hogy igazi természetes gyógyszerként tekintsünk rá. Inhalálhatunk vele, megihatjuk, ételbe keverhetjük. Ezerféle módon fogyasztható a gyömbér. Beszerezhetjük olajként is.

A gyömbér a fentieken kívül a különböző gyomorpanaszok (émelygés, görcsök) enyhítésében is kiválóan helytáll. Ha esetleg utazási betegségben szenvedünk, akkor érdemes egy kis gyömbérteát vagy gyömbéres limonádét magunkkal vinni az útra. Az utazás megkezdése előtt és alatt is kortyolgatva természetesen szabadulhatunk meg a hányingertől.

A gyömbér sokféle pozitív hatásán túl az is segíti az alkalmazását, hogy édes és sós süteményekbe, húsos ételekbe, limonádékba, teákba is tehetjük. Mindenki megtalálhatja azt a fogyasztási módot, ami neki a legjobb, a lényeg, hogy ez az aranyat érő gyógynövény a megfelelő mennyiségben kerülhessen a szervezetünkbe a náthás, influenzás időszakban.

3. Nagyszüleink tuti módszere, a fokhagyma

Kevés megosztóbb hagymaféleség létezik a fokhagymánál. Vannak, akik a szagát sem bírják elviselni, mások pedig el nem tudnák képzelni nélküle a főzést vagy egyes ételeket. A lángoshoz például úgy hozzátartozik a fokhagyma, mint a túrógombóchoz a tejföl. A fokhagymában annyi minden rejlik, ami a szervezetünknek nélkülözhetetlen, hogy felsorolni is nehéz. Évszázadok óta ismerjük a fokhagyma áldásos hatásait. A gyomortól kezdve a szíven, az érrendszeren át egészen a bőrig szinte nincs olyan porcikánk, ami ne tudná hasznosítani. Jellegzetes illatát a szerves kénvegyületek adják. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Baktérium és vírusölő hatásának köszönhetően a nátha és az influenza tüneteinek enyhítésére is kiváló. Az természetesen nem mindegy, hogy milyen formában vesszük magunkhoz a fokhagymát. A főzés és sütés hatására a fokhagymában található aliináz enzim kevésbé vagy egyáltalán nem tud hatékonyan működni, ezért lehetőleg nyersen fogyasszuk a fokhagymát, így nem veszítünk el belőle semmi értékes anyagot.

A fokhagymát beszerezhetjük por, tabletta vagy olaj formájában is. Fontos, hogy mindig gyógyszertárból, megbízható helyről vásároljuk, mert az interneten sok, vitaminnak álcázott haszontalan készítménnyel lehet találkozni.

Mint minden, így a fokhagyma fogyasztása is okozhat esetleg kellemetlenségeket egyeseknél a szájszagon kívül is. Ilyen lehet a puffadás vagy gyomorégés. Figyeljünk a testünk jeleire, és csak keveset használjunk a fokhagymából, ha bármi ilyesmit tapasztalunk.

4. Finom és egészséges: a méz

Már az ókori népek is használták a mézet világszerte kívül és belül. A görögök, sumerek, egyiptomiak is ismerték ezt az aranyló egészségbombát.

A mézes tea az egyik alap módszer, amit már nagyszüleink is bevetettek a nátha ellen. A méz a fokhagyma és a gyömbér mellett a tökéletes harmadik. Mézet a cukorbetegek nem igazán fogyaszthatnak vagy csak nagyon kis mennyiségben, ezért akinél ilyen betegség áll fenn, mindenképp beszéljen a dietetikusával.

Ha egy kanálka mézet szép lassan a torkunkba csorgatunk, akkor azonnal érezhetjük, hogy a torokfájás enyhülni kezd. Baktériumölő hatásának köszönhetően fertőtlenítő tulajdonsága is van, ami a torokgyulladás helyén fejti ki a hatását.

A mézben többféle B-vitamin, C-vitamin, valamint többek között cink, kálium, magnézium, vas és kalcium is található. Mint a fokhagyma esetében, itt is érvényes, hogy sütés és főzés, tehát hő hatására kevesebb hatóanyag marad a mézben.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.