Társasházi lakás vásárlása során a vevő nem dőlhet hátra a tehermentes tulajdoni lap láttán. A csábítóan rendezett felszín alatt számos akna lehet elrejtve, melyek beélesítve várják, hogy a nem kellően szemfüles vevő rálépjen azokra.

A társasház jogi és gazdasági helyzetéről milyen dokumentumokból nyerhetünk ki érdemi információt?

1. Társasházi alapító okirat

A társasházi alapító okiratból szerezhet a vevő tudomást többek között arról, hogy a többi lakás tulajdonosát megilleti-e elővásárlási jog, hogy a részéről megvásárolni kívánt ingatlan milyen helyiségekből áll, milyen közös tulajdonban maradó ingatlanrészek találhatóak a társasházban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

2. Szervezeti és működési szabályzat (szmsz)

Részletes rendelkezéseket tartalmaz a társasházi közgyűlés működésével, a közös képviselő kötelezettségeivel, a közös költség megfizetésének feltételeivel, egyes tulajdonostársak kizárólagos használatába kerülő ingatlanrészekkel, a házirenddel vagy éppen a társasház kamerás megfigyelésével kapcsolatban.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált százezrek olvassák rendszeresen. Nézze meg a legfrisebb cikkeinket, kattintson ide!

3. Mérleg

A mérleg, illetve a közös képviselő tájékoztatása alapján sok következtetés levonható: Milyen bevételei, kiadásai vannak a társasháznak? Mekkora hitelállománya van a társasháznak? Mekkora mértékű közös költség befizetés elmaradások vannak?

4. Elővásárlási jog társasházi lakás adásvétele során

Külön figyelmet kell fordítani arra, hogy a megvásárolandó albetét tekintetében nem áll-e fenn valakinek elővásárlási joga. Az elővásárlási jog alapulhat szerződésen vagy törvényi előíráson.

Az elővásárlási jog a felek szerződésén alapul, amikor a társasházi alapító okiratban a külön tulajdonú lakások és egyéb helyiségek tulajdonosait illeti meg elővásárlási jog a többi társasházi albetéten.

A közös tulajdonú garázs vagy a tároló tulajdonostársait elővásárlási jog illeti meg a többiek tulajdoni hányadán.

Szintén törvényi alapja van a műemléki védelem alatt álló épületekben található társasházi lakásokon a kerületi önkormányzatot, a fővárosi önkormányzatot és a Magyar Államot megillető elővásárlási jognak.

5. Kizárólagos használati jog

A társasházi alapító okiratban vagy a szervezeti és működési szabályzatban kizárólagos használati jogot gyakran létesítenek teremgarázs beállókra, tárolókra, kertrészre, padlástérre.

A kizárólagos használati jog jogosultja annak ellenére, hogy a társasház adott része ugyan a társasház közös tulajdonát képezi, azt csak az arra felhatalmazott tulajdonostárs jogosult használni.

6. Kezesség a társasház tartozásaiért

Amennyiben valamelyik tulajdonostárs nem fizeti a rá eső közös költséget, végső soron az ő tartozása erejéig az összeget a többi tulajdonostárs lesz kénytelen kipótolni.

Ha például a társasház megbíz egy vállalkozót a beázó tető szigetelésével és valamelyik lakó nem fizeti be az ezzel kapcsolatban rá eső rendkívüli közös költséget, úgy a kivitelező a vállalkozói díját elsősorban a társasháztól jogosult követelni. Ha viszont nem jár sikerrel, úgy a követelést közvetlenül a lakókkal szemben is érvényesítheti.

Erről a témáról bővebben ide kattintva lehet olvasni.

 A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!

bacsko-laszlo-ugyved

Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik.

Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: Társasházak Biatorbágyon – Fotó: BPK