Akik valaha költöztek már, jól tudják, hogy mennyi feladattal, stresszel és tervezéssel jár ez a folyamat, de azzal is tisztában vannak, hogy milyen szuper érzés egy „új kezdet”, egy friss élettér, amit új élményekkel tölthetünk meg. Mielőtt azonban elkezdenénk kiélvezni az új lakás adta lehetőségeket, először túl kell jutnunk a nehezén is: az alábbiakban segítünk, hogy ez a lehető legkönnyebben menjen! 

Kezdjük a tervezéssel!

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mi mindent kell csinálnunk az új lakóhelyünkön, fontos kitérni a költözést megelőző időszakra, hiszen az ekkor zajló tervezés és szervezés kulcsfontosságú ahhoz, hogy minden flottul menjen a kezdetekben. Nézzük, hogy mire kell odafigyelnünk! 

Menetrend

Először is állítsunk össze egy menetrendet, mégpedig konkrét dátumokkal! Ezt érdemes már hónapokkal korábban, de minimum egy hónappal előre megtervezni. Ha már megvan az új lakás, egyeztessünk a főbérlővel/eladóval arról, hogy pontosan mikor adja át a kulcsokat. Ehhez mérten tudjuk leszervezni a költöztetőcéget vagy éppen a rokonokat, barátokat, akik segítenek majd a költözésben. És ehhez képest tudjuk átlátni azt is, hogy pontosan mikor hagyjuk majd el a jelenlegi otthonunkat – ez különösen fontos, ha albérletből költözünk, hiszen nem mindegy, mennyi ideig fizetünk lakbért.

De a továbbiakban láthatjuk majd, hogy nemcsak a bútoraink és személyes tárgyaink átszállítását kell előre elintéznünk, hanem az újdonsült lakhelyet is fel kell készítenünk az érkezésünkre, ami további tervezést igényel.

Hivatalos kérdések

A menetrend már csak azért is fontos, hogy időben tudjunk szólni a jelenlegi főbérlőnknek. Ha erre nem figyelünk oda, akkor akár súlyos pénzösszegeket is elbukhatunk. Egyeztessünk vele, hogy számára mikor alkalmas a költözés előtti utolsó találkozó! Ennek során általában együtt végigjárjuk a lakást és megállapítjuk, hogy a kaucióból mekkora összeg jár vissza

Ha pedig tulajdonosként költözünk új helyre, akkor az előre tervezésnek hála, gondoskodhatunk a korábbi lakásunk sorsáról, azaz találhatunk vevőt, majd az ingatlanért kapott összeget beforgathatjuk az új otthonukba. Amennyiben vesszük az új lakást, több egyéb hivatalos dolgunk is lesz, például át kell íratnunk a közműveket és meg kell változtatnunk a címünket.

A költözés napja

Ha már megvan a költözés pontos dátuma, az azt megelőző hétre már nem érdemes semmit sem szervezni, hagyjunk magunknak időt a nyugodt készülésre, pakolásra! Emellett a legjobb, ha néhány nap szabadságot is kiveszünk, hogy csak és kizárólag erre a folyamatra tudjunk koncentrálni. Nézzük, hogy pontosan mire kell figyelnünk!

Mielőtt bármit bepakolnánk, jelöljünk ki egy napot, amikor csak szelektálunk! Legyen az bútor, ruha vagy valamilyen használati tárgy, mindent nézzünk át, és legyünk szigorúak! Ha az elmúlt egy évben nem használtuk, akkor próbáljuk meg eladni, elajándékozni vagy leadni egy adományboltban, illetve non-profit szervezetnél. Így valóban csak azt fogjuk átszállítani az új otthonunkba, amire szükségünk is van.

Már jó előre érdemes dobozokat gyűjteni, amelyeket fel tudunk majd használni a könyveink, ruháink vagy dísztárgyaink szállítására. Ezeket mindenképpen címkézzük fel vagy jelöljük színkóddal, hogy könnyebb legyen majd a kipakolás! A lényeg, hogy a nagy nap előtti estére legkésőbb már legyen minden bepakolva. Ha megkérjük néhány rokonunkat vagy barátunkat, hogy segítsenek, akkor nemcsak gyorsabban haladhatunk, de a folyamat akár szórakoztató is lehet – tegyünk egy próbát! 

A költözés napjára készítsünk elő egy táskát, amiben a legfontosabb személyes dolgaink kapjanak helyet! Az iratok és a szükséges dokumentumok elengedhetetlenek, de némi rágcsálnivalót és vizet is tegyünk bele – nagyon hálásak leszünk érte a hosszú nap folyamán! 

7 dolog, amit meg kell tennünk az új lakásban

Láthatjuk: ha előre gondolkodunk, akkor a költözés nem is olyan nagy ördöngösség. Most azonban egy kicsit tovább bonyolítjuk a dolgot: nem elég ugyanis a fenti aspektusokkal számolnunk. Ahogyan már említettük, nemcsak a folyamat hivatalos oldalát és a költözködést kell előkészítenünk, hanem a leendő otthonunkat is. De mégis mi mindent kell megtennünk, mielőtt birtokba vennénk azt?

Tisztasági festés

A tisztasági festés kifejezést már jó eséllyel mindannyian hallhattuk, ez pedig nem véletlen: kiemelten fontos, hogy a falak frissek és tiszták legyenek, amikor beköltözünk. A festés ugyanis, például egy jó minőségű platinum festékkel, egyáltalán nem csak esztétikai célokat szolgál. Segítségével minimalizálhatjuk a lakás levegőjében található por-, kosz- és penészspóra-mennyiséget is, így összességében sokkal tisztább és egészségesebb légteret kapunk. 

Manapság már számos típusú platinum festéket találhatunk a boltok polcain, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. A színek terén a választék szinte végtelen, emellett van közöttük egyrétegű és matt latex változat is, amelyekhez alapozót és falfényt is választhatunk. Ha pedig nem magunk végeznénk el a munkát, érdemes felügyelni a szakembereket, hogy minden az elképzeléseink szerint zajlik-e! 

A padló felkészítése

Mielőtt beköltözünk, jó véglegesíteni a padlót is, hiszen ezt sokkal könnyebb akkor megtenni, amikor még nem nehezítik bútorok a folyamatot. Ha hagyományos fapadlónk van, azt érdemes felcsiszoltatni és lakkoztatni, hogy újra a régi fényében ragyoghasson. (Ezt célszerű a festés elé beütemezni, ugyanis rengeteg por szállhat a falakra!) De természetesen dönthetünk úgy is, hogy inkább hajópadlóval vagy akár kárpittal fedjük le a helyiségeket. Bárhogy is döntünk, még a költözés előtt lépjünk!

Esetleges javítások

Amennyiben használt lakásba költözünk, szinte elkerülhetetlen, hogy legyen egy-két dolog, amit meg kell javítanunk. Ez lehet egy eltörött csempe, egy egyenetlen falrész vagy egy nem működő csap – a legjobb már a költözés előtt tenni ezekről, hogy később ne okozzanak gondot. Ha nem értünk annyira ezekhez a kérdésekhez, béreljünk fel egy szakembert, akivel együtt körbejárva felmérhetjük, hogy mi mindent kellhet csinálni.

Fő a biztonság

Amennyiben gyerekekkel vagy kisállatokkal költözünk, az csak tovább nehezíti a dolgot. A költözés során jó ötlet, ha őket rábízzuk egy megbízható rokonra vagy barátra. Mielőtt pedig együtt odaérnénk az új otthonunkba, mindenképp gondoskodjunk arról, hogy ők is biztonsággal vehessék azt birtokba. Érdemes például eltorlaszolni azokat a részeket, ahová egyelőre nem mehetnek, eltenni az éles késeket, ollókat, dobozvágó eszközöket, valamint letakarni a konnektorokat – csak hogy néhány példát hozzunk. Emelett nagyon fontos, hogy már a nulladik naptól üzemeljük be a füstdetektorokat és szén-monoxid-jelzőket, hiszen az ördög nem alszik!

Nagytakarítás

Mindegy, hogy magunk végezzük vagy rábízzuk egy profi csapatra, nem költözhetünk be úgy egy lakásba, hogy előtte ne tisztítanánk meg alaposan minden négyzetcentimétert. Mind esztétikai, mind egészségügyi szempontból lényeges, hogy az előző lakók szennyeződéseitől megszabaduljunk. De vannak olyan pontok is, amelyeket megéri inkább kicserélni, ilyen például az olcsó és könnyen cserélhető WC-ülőke. Meglátjuk, a lakás fellélegzik majd, mi pedig sokkal inkább a sajátunknak érezhetjük azt!

Internet

Ha mi is azok közé tartozunk, akik nem tudnak internet nélkül élni, akkor jó ötlet már a költözési előtti időszakban beköttetni azt az új lakásba. Ez nemcsak kényelmi szempontokat szolgál, de hasznos is lehet, ha valamit hirtelen el kell intézünk vagy valamire szeretnénk rákeresni, és a mobilinternetünk épp nem áll a rendelkezésünkre. 

Különösen hasznos lehet, ha teljesen új környékre költözünk, és azt sem tudjuk, hogy hol tudunk például egy plusz sniccert szerezni, miután fogalmunk sincs, hogy a miénket melyik dobozba pakoltuk be. De akkor is hálásak leszünk érte, amikor az egésznapos pakolás közben rendelhetünk magunknak egy finom ebédet!

Ha valamin változtatnánk…

Előfordulhat, hogy álmaink lakását találtuk meg ott, ahová éppen költözünk, de azért szükség van kisebb átalakításokra. Ha van egy fal, amit szeretnénk megszüntetni, egy ajtó, amit arrébb raknánk vagy egy kivezetés, ami nem jó helyen van, azt általában el lehet intézni – és érdemes még a költözés előtt meglépni. Csak úgy, mint a padló esetében, ilyenkor még nincsenek bútorok és sok más holmi, ami akadályt képezne, így sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, mint ha később vágnánk bele.

Lelki hangolódás

Eddig elsősorban a költözés gyakorlati oldalát vizsgáltuk meg, ám nem mehetünk el szó nélkül a lelki és mentális vonatkozások mellett sem, hiszen ez a folyamat ilyen szempontból is igen megterhelő lehet. A folytonos készültség, a feladatok tömkelege, a ránk zúduló információk és döntéskényszerek mind-mind könnyen ránk telepedhetnek, még akkor is, ha olyan izgalmas teendőkről van szó, mint a tökéletes színű platinum festék kiválasztása. 

Éppen ezért érdemes néha megállni, és egy kicsit magunkra figyelni: meditálni, jógázni, vagy akár csak leülni egy finom kávéval és egy jó könyvvel fél órára. Amennyiben a fent felsoroltak szerint járunk el, és mindent alaposan megtervezünk, akkor erre is bőven maradhat időnk.
Emellett pedig a legjobb, ha végig az áhított cél lebeg a szemünk előtt: egy olyan otthon, ahol sok-sok évig – vagy akár örökké is – el tudjuk képzelni az életünket, ami minket tükröz, ahol kellemesen és otthonosan érezzük magunkat nap mint nap. Így pedig már nem is tűnnek olyan nagynak ezek az áldozatok, nemde?

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.