A bérletesek majd harmada eltűnt a budapesti tömegközlekedésből. Ennyivel kevesebb ilyen jegyet vettek 2019-hez képest.

Ősszel többen vesznek bérletet

Augusztushoz képest jelentősen nőtt az utasforgalom szeptemberben és októberben a fővárosi tömegközlekedési eszközökön – közölte a 24.hu megkeresésére a Budapesti Közlekedési Központ. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Növekszik, de nem eleget

Mint írták, az év első nyolc hónapjában átlagosan közel 190 ezer, természetes személyeknek szóló havi Budapest-bérletet értékesítettek, míg szeptemberben és októberben ez a szám 230–240 ezerre nőtt. Az említett számokba beletartoznak nemcsak a diákok, hanem a nyugdíjasok is.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Több tényező miatt növekszik

Ilyen az iskolakezdés, a 14 év alattiak részére a közösségi közlekedés igénybevételének ingyenessé tétele, továbbá a megnövekedett gépjárműforgalom csökkentését célzó, közösségi közlekedésre terelő kampányok és természetesen az is, hogy fokozatosan tértek vissza az utasok a közösségi közlekedés használatához.

A pandémia betett

A pandémia ugyanakkor kétéves távlatban tartósan rányomta a bélyegét a tömegközlekedési eszközök forgalmára: az adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány előtti időszakhoz, 2019-hez képest jelenleg közel hetven százaléknyi utas vásárol teljes árú bérletet vagyis tízből három bérletes kiesett a tömegközlekedést választók közül – írja a 24.hu.

A 14 év alattiak ingyenessége

Egy szeptemberi online kérdőíves kutatásban a válaszadók 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a háztartásában élő gyerekek a kedvezmény hatására új ügyfélként használják majd a közösségi közlekedést. Az említett kutatás válaszadóinak 43 százaléka nem zárta ki, hogy a 14 év alattiak ingyenes utazása miatt akár saját magának is vegyen bérletet, másrészt a válaszadók 20 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az intézkedés hatására teljesen felhagyna az autózással, és közösségi közlekedésre váltana.

A főváros elégedett magával

Az elmúlt hónapok adataiból látható, hogy növekszik a teljes árú bérletek eladása, így szeptemberben és októberben is több mint 10 ezer darabbal haladta meg az eladás a korábbi hónapokét – írta a BKK.

Nyáron ismét jártak a hajók

Ismét közlekedik rendszeres hajójárat a Duna fővárosi szakaszán. A BKK és a MAHART együttműködésében június 4-től, péntektől menetrend szerinti körjárattal lehet utezni a Vigadó tér–Akadémia–Margitsziget (Sportuszoda)–Batthyány tér–Műegyetem–Bálna–Vigadó tér útvonalon.

Kétóránként indulnak

A hajók keddtől vasárnapig közlekednek 12 órától kétóránként indulnak 20 óráig. Az utolsó járat 21:15-re ér vissza a Vigadó térre. Hétfőn a hajóközlekedés szünetel. A menetrend ezen a linken érhető el.

Bérletet is elfogadnak

A körjáraton keddtől csütörtökig a BKK havi bérleteivel, vagy az egy hónapnál hosszabb érvényességű termékeivel lehet utazni.

Ez is érdekelheti: