A magyarok kétharmada támogatja az mihamarabbi euróbevezetés és a forint lecserélésének ötletét. Legjobban a városokban és Budapesten támogatják, hogy mielőtt euróval fizethessünk – derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

A magyarok jelentős többsége, gyakorlatilag a kétharmada támogatja a minél gyorsabb magyarországi euróbevezetés és a forint lecserélésének ötletét – derült ki a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Arra a kérdésre, hogy “Te támogatnád, hogy az eurót vezessék be minél hamarabb a forint helyett?” a teljes népesség 65 százaléka válaszolt igennel, míg a nemek aránya csupán 35 százalék lett.

A településtípusok szerinti bontás alapján kiderül, hogy az ötletet a leglelkesebben a megyeszékhelyeken kívüli városokban élők támogatják (71%), majd a fővárosiak (66%) támogatják. Őket követik a községek (61%) és a megyeszékhelyeken élők (56%)

Az uniós csatlakozási szerződésből következik, hogy idővel minden tagállamnak be kell vezetnie az egységes európai valutát – az Egyesült Királyság és Dánia kivételével, amelyek a maastrichti szerződés keretében a kívülmaradás lehetőségét választották. Az euró jelenleg 25 európai ország pénzneme: 19 uniós tagállam alkotja az eurózónát.

Az egyes EU-tagországok maguk döntenek az euró bevezetéséhez szükséges pálya kialakításáról, nem köti őket előírt ütemterv. Ezzel a lehetőséggel pedig a magyar kormány él. A második Orbán-kabinet 2011-ben még 2018-2020 közé tette a lehetséges magyar belépést, azonban 2015-re nyilvánvalóvá vált, hogy ez a kormány számára nem igazán cél, így akár még évtizedekig nem lesz magyar euró.

A Matolcsy György vezette magyar jegybank pedig 2017 őszén olyan javaslatokkal állt elő, amelyek segíthetnek a magyar “euróérettség” eldöntésében, mondván a maastrichti feltételek “elavultak”. Ezek a javaslatok még nehezebben tennék lehetővé az euró majdani bevezetését a maastrichti feltételek részben már eleget tenni képes Magyarország számára.

Jelenleg Magyarországon nincs komoly gazdaságpolitikai vita az euró hazai bevezetéséről, egyik politikai oldal sem sürgeti érdemben az övezethez való minél gyorsabb csatlakozást.

Kiemelt kép: illusztráció