Felgyorsítják a budapesti köz- és díszkivilágítás korszerűsítését, gyors intézkedésként két órával rövidítik a díszkivilágítást – jelentette be Karácsony Gergely Facebookon. A hivatalokban sem lesz olyan hűvös nyáron, sőt télen a fűtéssel is spórolnak. A főváros így reagál az energiaválságra és a száguldó energiaárakra.

Válságban az önkormányzatok

A főpolgármester posztjában azt írja, hogy az elmúlt években az önkormányzatoknak súlyos kihívásokkal kellett szembenéznie, ilyen volt a járvány, és ilyen a gazdaság-, az energia-, és a klímaválság. Karácsony Gergely már korábban is jelentett be rezsicsökkentési intézkedéseket, erről itt írtunk.

Orosz függőség

Az energiaválság, a száguldó energiaárak a hétköznapok realitása, de alapvető demokrácia kérdés is egyben. Az elmúlt években sajnos nőtt Magyarország Oroszországtól való energiafüggése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Megújuló energiára lenne szükség

A főpolgármester szerint Európa, Magyarország és Budapest sem függhet tovább az orosz gáztól, „ennek érdekében fel kell pörgetni az energiatakarékossági és a megújuló energiatermelési beruházásokat.”

Klímaválság

Az elmúlt évtizedben Magyarországon elmaradtak a szükséges zöld és fenntarthatósági beruházások, így a klímaválsággal is nehezebb megküzdenünk – írja Karácsony Gergely.

11 után elsötétülnek a hidak

Felgyorsítják a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését, gyors intézkedésként két órával rövidítik a díszkivilágítást – a nyári időszakban csak 11 óráig lesz díszkivilágítás.

Télen sem lesz meleg a hivatalokban

Folytatódik a fővárosi intézmények energiakorszerűsítése, gyors intézkedésként a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig hűtjük, a téli hónapokban legfeljebb 20 fokig fűtjük az épületeket.

Közlekedésfejlesztés

Folytatódnak a kevesebb energia- és üzemanyagfelhasználást célzó közlekedési beruházások és a járműcsere is.

Energiafüggetlenné válna a főváros

„Képesek és készek vagyunk arra, hogy 2030-ra elérjük, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek. A fővárosi közművek energiaellátása így nem függene sem Oroszországtól, sem a mindenkori kormánytól, sem az energiacégektől” – írta a főpolgármester.

Kormányra is szükség van

Ezekhez szükség van az európai forrásokra, és a kormány partnerségére is. Budapest kész és képes arra, hogy európai kapcsolatrendszerét, európai lobbierejét használja a források megszerzése érdekében. A főpolgármester szerint a források igénybevételéhez azonban az is kell, hogy a kormány visszatérjen a jogállam útjára és Magyarország hozzáférhessen az Európai Uniós forrásokhoz.

4 fokkal van melegebb

Budapesten az európai nagyvárosok között a második legnagyobb mértékben nőtt az átlaghőmérséklet 50 év alatt, immár 4 fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint fél évszázada. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció