Újabb iskola tanárai nem veszik fel a munkát egy hétig. A kormány eddig erőből szerette volna elnyomni a megmozdulásokat, de az idő előrehaladtával kérdés, mit ér a fenyegetés. Ez a jelek szerint eddig sem vált be.

Egyre többen vannak

Bővült a lista a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó utcai Általános Iskola tanári karának egy része után a szintén budapesti Eötvös József Gimnázium 38 tanára is úgy döntött, egy héten át megtagadják a munkát – derül ki az RTL híradójának összeállításából. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem értek el eredményt

Az intézmény egyik tanára, Lakatos István azt nyilatkozta, szolidaritás a legfontosabb a jelen helyzetben, mivel a problémákra csak közösen találhatnak megoldást. „Ugye a hétfői egyeztetésen semmilyen előrelépés nem történt a szakszervezetek és a köznevelésért felelős államtitkár között. (…) a többi sztrájkkövetelésekben sem történt semmiféle előrehaladás, sem a 22 órában, sem a közalkalmazotti bértábla alapján fizetett oktatást segítő dolgozók béremelésével kapcsolatban sem” – fogalmazott.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A bérekhez képest minden más részletkérdés

Legalábbis a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. „A pedagógus követelések között olyan hangsúlyos a bérkérdés, hogy semmi mást nem tudunk, vagy semmit nem tudunk megoldani, még azt nem tudjuk megoldani, mert minden más ügy még ha konkrét részlet tekintetében nyugtató, vagy megnyugtató végeredményre jutunk, akkor sem fogja elérni azt a hatást, hogy a pedagógusok ne tiltakozzanak vagy ne érezzék úgy, hogy méltánytalan helyzetben vannak” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Az érdekképviselet szerint a miniszter téved

„Nincs igaza (Gulyás Gergelynek) , mert a 22 óráról történő megállapodás az ugyanúgy bérkérdés, tehát az a bérkérdésnek, a bérrel kapcsolatos, díjazással kapcsolatos tárgyalássorozatnak része, hiszen, ha visszaállnak a kötelező óraszámra, akkor az afölötti órákat ki kell fizetni, ez is megjelenik az illetményben” – jelentette ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet.

Tárgyaltak, de nincs előrelépés

Mint korábban megírtuk, hétfő délután három órakor kezdődött a sztrájktárgyalás, és több mint két órán át tartott az Oktatási Hivatalban a Szalai utcában, ahol a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral tárgyalt a követeléseikről

Bérfejlesztés? Kizárt

Idén nem lesz semmilyen béremelés, a többi sztrájkkövetelésünkben sem történt semmilyen előrehaladás. Egy halvány ígéretet kaptunk arra, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidejét csökkentik – ezt mondta az Indexnek Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának vezetője a sztrájktárgyalás után.

Majd 2025-től

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta: a kormány újfajta bértáblában gondolkodik, de ehhez jogszabályt kellene módosítani. Egyelőre azt ígérték, hogy 2025. január elsejéig fogja elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát a pedagógusok fizetése.

Más a minisztérium, de máshol nincs változás

Októberben volt egy éve, hogy megfogalmazták sztrájkköveteléseiket a pedagógus-szakszervezetek. Igaz, a közoktatás azóta már a Belügyminisztériumhoz tartozik, a pedagógusok és az oktatás helyzete azóta sem sokat változott. A tanárok hónapok óta béremelést sürgetnek. Néhány hete pedig 5 pedagógust rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, miután polgári engedetlenségben vettek részt.

Eddig erővel akarták elnyomni az engedetlenséget

A kormányzat eddig érdemben nem foglalkozott a közoktatás helyzetének rendezésével, amely már nem csak a béremelésről szól. Mint a területért felelős miniszter Pintér Sándor az Országgyűlés szakbizottsága előtt tett meghallgatásán kijelentette, ő maga fegyelmi kérdésként tekint a polgári engedetlenségre. Eddig alkalmazta ezt a szemléletet, hiszen folyamatos fenyegetések érik azon tanárokat, akik a sztrájkjog kiüresítése után munkabeszüntetéssel jelzik tiltakozásukat. Többeket már elbocsátottak emiatt állásukból. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk egy korábbi megmozduláson készült, forrás: Facebook)