Nem emelik idén a pedagógusok bérét és a többi sztrájkkövetelésben sem történt semmilyen előrehaladás – ezt mondta ma a PDSZ országos választmányának vezetője a sztrjáktárgyalás után. Nem ez volt az utolsó ülés, novemberben végén ismét tárgyal majd a kormány a szakszervezetekkel.

Több mint két órán át tárgyaltak

Hétfőn három órakor kezdődött a sztrájktárgyalás, és több mint két órán át tartott az Oktatási Hivatalban a Szalai utcában, ahol a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral tárgyalt a követeléseikről – írja a Telex. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Idén semmilyen emelés nem lesz

Idén nem lesz semmilyen béremelés, a többi sztrájkkövetelésünkben sem történt semmilyen előrehaladás. Egy halvány ígéretet kaptunk arra, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidejét csökkentik – ezt mondta az Indexnek Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának vezetője a sztrájktárgyalás után.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Januártól lehet, hogy lesz emelés

Komjáthy Anna szerint a legjobb eset, hogy januártól 20 százalékkal emelik meg a tanárok bérét, a legrosszabb eset, hogy tíz százalékkal.

2025-től sokkal jobb lesz a fizetés, azt ígérték

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke azt mondta: a kormány újfajta bértáblában gondolkodik, de ehhez jogszabályt kellene módosítani. Egyelőre azt ígérték, hogy 2025. január elsejéig fogja elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát a pedagógusok fizetése.

Kezd meghajlani a kormány

Az alelnök azt is mondta, hogy: „A társadalmi nyomás előtt a kormány kezd meghajlani, ez elmozdulást jelent, de hogy ezt hogyan fogja betartani, arra nagyon kíváncsiak vagyunk.” Hozzátette azt is, hogy idén még tárgyalnak a szakszervezetek a kormánnyal, de majd csak november 26-a után.

Folyamatos sztrájkolás, már egy éve

Ahogy azt a BudaPestkörnyeke.hu hírportál is megírta, októberben volt egy éve, hogy megfogalmazták sztrájkköveteléseiket a pedagógus-szakszervezetek. Igaz, a közoktatás azóta már a Belügyminisztériumhoz tartozik, a pedagógusok és az oktatás helyzete azóta sem sokat változott. A tanárok hónapok óta béremelést sürgetnek. Néhány hete pedig 5 pedagógust rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, miután polgári engedetlenségben vettek részt.

Épül az ország legdrágább iskolája

A dunakeszi pedagógusok is hónapok óta tiltakoznak az oktatás jelenlegi helyzete ellen. Korábban írtunk arról, hogy éppen ebben a városban épül az ország legdrágább középiskolája. A kormány 56,5 milliárd forintot szán a beruházásra.

Tíz kilométeres élőlánc

Legutóbb október 27-én, csütörtök reggel tíz kilométeres élőlánc állt össze, amelyet az oktatás jövőjéért és a pedagógusok béremeléséért szerveztek. A Petőfi híd és a Margit híd álltak sorban az emberek, a budai és a pesti oldalon. Az esemény szervezői az alábbiakat miatt demonstráltak:

  • Megoldást a tanárhiányra
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákba
  • Figyelmet az oktatásra

Mit akarnak pontosan a pedagógus-szakszervezetek?

A PDSZ és a PSZ követelései:

  • Idei, legalább 45 százalékos béremelés a pedagógusoknak,
  • 130 százalékos emelés a közalkalmazotti bértábla béreire a nem pedagógus-munkakörökben,
  • a heti 22 óra kötelező óraszám visszaállítása és a helyettesítések, túlórák kifizetése,
  • a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseket legfeljebb heti 35 órában osszák be gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre,
  • legyen januártól olyan bérrendszer mind a pedagógusok, mind pedig az őket segítőknek, amely biztosítja az illetmények értékállóságát! A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Facebook/Kecskés Balázs