Két hete szinte folyamatosan esett az aranyat érő májusi eső. Aki szerette volna lenyírni a füvet, nem tudta, hiszen vizes növényzetet nem nagyon lehet nyírni. A pázsit viszont szépen fejlődött az elmúlt hetekben, így május utolsó hétvégéjén szerte az agglomerációban felzúgtak a fűnyírók. Lássuk hogyan kell, hogyan érdemes ezt csinálni.

1. Ne zavarj másokat!

A legtöbb önkormányzatnál a hétvégi fűnyírásra, hangos munkavégzésre vonatkozóan bevezettek csendrendeletet. A legtöbb településen szombat délutántól hétfő reggelig nem lehet füvet nyírni, de akad olyan önkormányzat is, ahol már péntek 18 órától tilos hangos gépeket használni. A büntetés akár 1 millió forint is lehet. Hozzánk még nem jutott el információ arról, hogy bárkit is megbírságoltak volna az agglomerációban, ettől függetlenül érdemes figyelni a szomszédokra és ha éppen kertiparti, grillezés van náluk, akkor ne told az arcukba a fűnyírót.

Kapcsolódó: Fűnyírás és csendrendelet, kit érdekel az 1 milliós bírság?

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

2. Ne a kukába dobd a zöldhulladékot!

Egy tízszer tíz méteres, vagyis 100 négyzetméteres füves terület kéthetente egy zsáknyi zöldhulladékot termel. A legtöbb kukáscég matricákat, esetleg zsákokat kínál, másutt 700-800 forintért zöldhulladékos zsákot lehet venni. A kommunális kuka nem azért van, hogy beleborítsd a fűnyíró termékét, hiszen a kukába kerülő szemét feldolgozási útvonala egészen más, mint a zöldhulladéké. Utóbbiból komposzt lesz, előbbi égetőbe vagy szeméttelepre kerül. A legjobb persze ha megteheted, akkor te magad komposztálj a kert végében.

3. Élezd meg a fűnyíród késeit!

A kaszával aratók is folyamatosan élezték a szerszámukat, a fűnyíród kései sem leszenek örökké élesek. Ha pedig nem éles szaggatja a füvet vagy elfekteti, nem pedig vágja. A gazdaboltokban lehet a fúrógépedhez csatlakoztatható kis köszörűt venni. Ezzel gyorsan és biztonságosan tudod megélezni a fűnyíró késeit – persze fúrógép is kell hozzá

4. Állítsd be a fűnyíró magasságát!

Ez különösen akkor fontos, amikor hirtelen olyan nagyot nő a fű, mint idén májusban. Állítsd magasabbra a vágókéseket, hogy ne tépje, hanem vágja a füvet.

5. A konnektortól távolodva haladj!

Amennyiben elektromos a fűnyíród, logikailag mindig úgy alakítsd a fűnyírást, hogy a sorok egyre távolabb kerüljenek a konnektortól, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy elvágod a kábelt, hiszen azt húznod kell, nem pedig folyton elpakolgatni a fűnyíró útjából.

6. Csíkos pázsit, profi hatás!

Te is a focipályákhoz hasonló csíkos pázsitot szeretnél? Két dologra kell figyelned. Az egyik, hogy merőleges legyen a teraszodra a vágási irány, mert így fogod csak látni a csíkokat. A másik, hogy egyszer távolodva, utána közeledve vágd le a sort. Ekkor a fűszálak kicsit erre, kicsit arra fésülődnek, vagyis pár napig szép csíkos hatása lesz a pázsitnak.

7. A fűnyírás után fazonírozz!

A fűnyírás után következik a szélek levágása. Ezt géppel és metszőollóval is csinálhatod. Ne feledkezz el róla, mert a terasz peremén, a fák tövében, a virágágyás vagy járda mentén kandikáló hosszabb fűszálak nem néznek ki jól, másrészt felmagzik és ott is fű fog nőni, ahol nagyon nem szeretnéd.

8. Szebb, mint a szomszéd kertje!

Nehéz elképzelni, pedig megvalósítható, hogy a te pázsitod legyen a legszebb a környéken. Némi gyepműtrágya, fésülés, gyomtalanítás, újra ültetés és sok-sok locsolás kell hozzá. Igen melós, de a pázsit és a füves kert között óriási a különbség. A pázsit időt és pénzt igényel, viszont könnyebb lesz nyírni és ha már kiköltöztél az agglomerációba, miért ne próbálnál meg pázsitot varázsolni a kertbe? Ha így döntesz a fűnyírás is öröm lesz, mert ezzel ápolod és formálod a saját pázsitodat. Részletek az alábbi cikkünkben.

Így csinál Bandi bá szép és strapabíró pázsitot az unokáinak

9. Nyírjátok egyszerre!

Mindenki ismeri azt az őrületet, amikor az egyik szomszéd péntek este, a másik szombat délelőtt, a szemközti szombat délután nyírja a füvet. Ebből az lesz, hogy egész hétvégét gépzúgásban töltöd. Ha jóba vagy a szomszédokkal beszéljétek meg, hogy együtt nyírjátok a füvet, ez jó alkalom egy kerítésen átívelő sörözéshez is, ha kevésbé vagytok jóban, de alapvetően minden oké, akkor figyeljetek egymásra és csatlakozzatok hozzá a többiekhez, így nem kell egész hétvégén fűnyírót hallgatnotok.

10. Csinálj családi programot a fűnyírásból!

Nem kell feltétlenül melónak megélned a fűnyírást. Kellő körültekintéssel nyugodtan vond be a gyerekeket is. Segítsenek a fűnyíró zsákjának az ürítésében, keressék meg a hangyabolyokat, amelyeket érdemes kikerülni, vagy készítsenek neked szörpöt, esetleg a párod egy laza fröccsöt. A fűnyírás közben jól esik a frissítő.

Kiemelt kép: fűnyírás egy budapest környéki kertben, Fotó: BPK