A túlélés reményében, ez lehetett a mottója annak a három napos útnak amelyet Hadas Kriszta élt át ukrán menekültekkel. Operatőr kollégájával szállt buszra Moldáviában, és indult Németország irányába 62 menekült társaságában. A dokumentumfilm vasárnap este az ATV-n lesz látható.

Hadas Kriszta dokumentumfilmje

Hadas Kriszta, a háború kitörése óta több riportot is készített Budapesten, ukrán menekültekkel. Az egyik forgatáson döntötte el, kiutazik az Ukrajnával szomszédos Moldáviába, hogy elkísérje a menekülő anyákat és gyermekeiket Németországba. Szinte azonnal felvette a kapcsolatot az egyik német alapítvánnyal, majd 2 hét szervezés után, április elején Kisinyovba utazott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Menekülnek a gyermekeikkel

A németországi alapítvány segítségével jutnak el azok az anyák és gyermekeik Nyugat-Európába, akik Putyin háborúja elől menekülnek el hazájukba. Otthagynak mindenüket.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Sírva kérlel a gyerek

“Emberi sorsokon és egy ilyen úton keresztül akartuk megmutatni, hogy a menekültek min mennek keresztül. Azt, hogy a gyerekünk sírva kérlel az ágy alól, hogy ugyan apának maradnia kell, de anya, mi menjünk innen, mert bombáznak” – mondta Hadas Kriszta, az ATV riportere.

Elküldeni a gyereket

“Elképzelni sem tudom azt a pillanatot, amikor az egyetemista gyerekemet ki kell vinni a pályaudvarra, és utasítani arra, hogy hagyjon hátra mindent, mindenkit, és meneküljön. Ezek elképesztően nehéz döntések”- tette hozzá.

Síri csend

A gyerekek fegyelmezettsége nagyon meglepte, mert amúgy, ha egy buszra felszállsz egy osztálykiránduláson, ott biztos, hogy öt perc után zsivaj lesz, de itt síri csend honolt. Tudták, hogy most nem idegesíthetik az anyukájukat. Megdöbbentő volt. 

Volt már Albániában és Afganisztánban is

Az a gyerek, aki ezt a háborút átéli, nem felejti el soha. Ez a rettegés egész életében elkíséri majd, és ezt továbbadja a saját gyerekének is. Most alakul ki az a transzgenerációs sokk, amiről szoktunk beszélni a háborús gyerekek kapcsán. Ők azok, akik mindig megeszik az ételt, amit eléjük raknak, akik megtanulnak csendben maradni, tűrni.

Visszatérés

Én nem találkoztam egy olyan menekülttel sem – pedig találkoztam jó párral –, aki azt mondta volna, hogy szeretne Nyugat-Európában maradni. Mindenki vissza akar menni – legalábbis ezt mondták az ATV újságírójának.

Ez egy klasszikus riport

Itt nem volt idő, hogy napokig készüljünk arra, hogy emberekkel beszélgessünk. Mindig történt és mindig közbejött valami, aztán le kellett állítani a kamerát, amikor már azt éreztem, hogy sok. Beszélgetni, békén hagyni, visszamenni – magyarázta a körülményeket.

A bizalom nagyon fontos

Örültem, hogy voltak, akik a bizalmukba fogadtak. Nem szabad rászállni valakire, hogy ne küldjön el a fenébe, hanem érezze a jó szándékot, hogy te az ő történetével meg akarod mutatni a világnak a háború ezen arcát. A sok morális kérdés az, ami engem a legjobban kikészített az út során, hogy mit lehet, és mit nem, mit vesznek sértésnek, vagy éppen mivel segítek nekik – mesélte még a Jön a baba műsorból is ismerhető Hadas Kriszta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ajánló

Címlapkép Hadas Kriszta Facebook-oldala.