Egyre nagyobb figyelmet szentelünk az egészséges életmódnak. Mindez megnyilvánul a sportos életmódban, a mentális egészség megőrzésében és persze a táplálkozásban is. Ma már nyitottság jellemez minket a különféle népek ételeinek megismerésében is.

A hummusz élettani értékei

A hummusz a Közel-Keleten igen népszerű, tradicionális mártogatós szósz, kenhető, pástétom állagú étel. Csicseriborsóból és tahiniből készül, olivaolaj, fokhagyma és citromlé megfelelő arányú hozzáadásával. A hummusbar étel kiszállítás keretében is változatos, egészséges és ízletes ételek sorát kínálja, hogy ne csak finom, hanem kényelmesen elérhető fogások is rendelkezésünkre álljanak. 

A hummusznak magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, ezért rendkívül tápláló. Olyan nyomelemeket tud szervezetünk hasznosítani, mint a mangán, réz, magnézium és foszfor, továbbá értékes folsav-, vas- és cinkforrás. Számos kutatás bizonyította, hogy az olivaolaj, a szezámmag és a fokhagyma is tartalmaznak olyan antioxidánsokat, amelyek képesek a vérben a gyulladásos markerek szintjét redukálni. Így tehát gyulladáscsökkentő hatása is említésre méltó.

Magas rosttartalma támogatja az egészséges emésztést. Segít a vércukorszintet egyensúlyban tartani, mivel a csicseriborsó alacsony glikémiás indexű étel, azaz lassan felszívódó szénhidrát. Támogatja a szív egészségét, ugyanis a hüvelyesek csökkentik az LDL, vagyis az érfalakra lerakódó “rossz” koleszterinek szintjét. Glutén-, dió- és laktózmentes, tehát az ételintoleranciától szenvedők is bátran fogyaszthatják.

Variációk a hummusz ízesítésére

Bár a hummusz önmagában is nagyon finom, mégis létezik néhány tipp a változatosabbá tételére. Hogy mivel “bolondíthatjuk meg”, az ízlés kérdése. Azonban befolyásoló tényező lehet az is, hogy éppen minek van szezonja nálunk, vagy mi érhető el könnyedén. Ugyanis leginkább egy másik zöldséggel, esetleg fűszernövények hozzáadásával adhatunk új irányt ennek a kedvelt mártogatósnak. 

A kápia paprikát élénkpiros színe és édeskés íze miatt szeretjük. Sokáig eláll, vastag a húsa, így kiválóan grillezhető, vagy épp sütőben is süthető. Hummuszba keverve az édes élmény mellett az ínyenc füstös íze is hangsúlyos lesz. A cékla hasonló színező, mely önmagában nem feltétlen ízletes, de a hummusz kifejezetten jót tesz neki, ráadásul nagyon erős antioxidáns. Sütőtökkel elegyítve igazi téli szuperétel lesz, kellemesen édeskés ízével hódít. Avokádóval keverve szintén vitaminbombát kapunk, ha önmagában íztelennek véljük, érdemes zöldfűszerekkel, például korianderrel megspékelni.

Vissza a gyökerekhez

Bármelyik nép étkezési kultúrájáról is legyen szó, célszerű visszamenni az ősi megoldásokhoz, amikor az ételeket még kifejezetten a természetből nyerték, többnyire nyersen fogyasztották.

A mai világunk átka az elkényelmesedés, a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása. Érdemes meghallani a statisztikai adatokat a népesség egészségi állapotáról, és amit meg lehet tenni, például egészségesebben étkezni, azt tegyük is meg önmagunkért!


Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a hummusbar.eu oldalt működtető cég.