A kórházba kerülő betegek 95%-a nincs beoltva – mondta ki Zacher Gábor aki jelenleg a hatvani kórházban dolgozik. Hozzátette: ő maga is hord maszkot, és szerinte zárt térben kötelezővé kellene tenni annak viselését. Tegnap is növekedett a fertőzöttek száma, ketten haltak meg a koronavírus miatt.

Oltani vagy nem oltani?

Szinte mindegyik súlyos állapotban kórházba kerülő koronavírusos beteg az oltatlanok közül kerül ki – mondta Zacher Gábor az RTL híradójának. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A riport

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Presszió

Motiválni kell a még beoltatlan embereket, hogy vegyék fel az oltást – Rusvai Miklós szerint a legerélyesebb motiváció az lenne, ha nyilvánosságra kerülne például, hogy az elhunytak és a lélegeztetőgépre kerülők közül hányan voltak oltva, hányan nem, és akik oltva voltak, milyen szert kaptak. A virológus az Inforádióban beszélt erről.

Nyilvánosnak kellene lenniük az adatoknak

„Úgy gondolom, ha a többi országhoz hasonlóan, ahol ezek az adatok teljesen nyilvánosak – például a környező országokban is, lásd Szlovákia, Szerbia, Ausztria, Szlovénia – itthon is közölnék ezen információkat, az sokkal erőteljesebb motivációt jelentene, mint bármilyen óriásplakát. Hiszen ne felejtsük el: eddig minden országban azt mutatják a statisztikák, hogy az oltottak közül jóval kevesebben kerülnek súlyos állapotba, mint az oltatlanok közül”

A negyedik hullám

Begyorsulni a járvány nagy valószínűséggel októberben fog, és most még a lassú, de tartós növekedés fázisában vagyunk” – mondta.

Maszkviselés már most?

Néhányan viselnek maszkot a tömegközlekedési eszközökön, míg sokan nem. Rusvai Miklós szerint indokolt lehet e védőeszköz használata már most, a járvány ezen szakaszában is. „Én magam is viselem a bevásárlóhelyeken, a közintézményekben, a tömegközlekedési eszközökön.” – emlékeztetett a szakértő.

501 új beteg

Két beteg meghalt és újabb 501 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 591 911-en kapták meg a második oltást is.

Növekszik a halottak száma

 Másfél év alatt 819 021-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 143-ra, a gyógyultaké 781 138-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 7740. Kórházban 406 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen. Mindegyik szám mérsékelt növekedést mutat.

Újból oltanak az iskolákban

Kiemelték, hogy ezen a héten visszatérnek az oltóorvosok az iskolába, hogy beadják a második vakcinákat a tanév elején beoltott diákoknak. Emellett ez a még beoltatlan 12 év feletti diákok számára is újabb lehetőség az oltás megkapására.

Megyei adatok

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (147 543) és Pest megyében (113 789) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (47 300), Győr-Moson-Sopron (44 921) és Hajdú-Bihar megye (43 016). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 895 fertőzöttel.

Statisztika táblázatban