Nincs tömeges elvándorlás a védőnők körében, a területi védőnői ellátás, gondozás folyamatosan biztosított – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) sajtóinformációkra reagálva szombaton az MTI-vel. Ahogy korábban írtunk róla, van ahol tragikusra fordult a helyzet.

45-en távoztak, 25-en jöttek

Az OKFŐ közleményében azt írta, a 4109 területi védőnő közül 45-en távoztak és 25 új kolléga érkezett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem a védőnők feladata az oltás

Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása és az azzal kapcsolatos tennivalók a gyermeket ellátó háziorvosok és nem a védőnők feladatköre, az oltóhelyek elsődleges helyszíne a háziorvosi, házi gyermekorvosi és az iskolaorvosi rendelő.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Július 31-gyel lezárják a tárgyalásokat

A szervezet közölte azt is, hogy a vármegyei irányító intézmények a határidő lejártáig, 2023. július 31-éig lezárják az önkormányzatokkal a helyiséghasználattal kapcsolatos tárgyalásokat. A védőnők munkavégzéséhez szükséges eszközöket a vármegyei irányító intézmények biztosítják.

Azért nem ilyen rózsás a helyzet

Ahogy korábban a Budapestkörnyéke.hu-n is írtunk róla, eddig 24 védőnőről tudható, hogy felmond, 21 pedig nyugdíjba megy, miután holnaptól a megyei kórházakhoz tartoznak majd. Ezt az Országos Kórházi Főigazgatóság közölte az RTL Híradóval.

Csömörre vezényelnek

A Pest vármegyei Csömörre például más településekről vezényelnek át helyettesítő védőnőket, heti néhány órára. Bár szombattól már az államnak kellene működtetnie a védőnői szolgálatokat, még mindig nem lehet tudni az önkormányzatoknak kell-e fizetniük és milyen számlákat. Ráadásul sok önkormányzattal még a szerződéseket sem írták alá a kórházak

Sorra mondanak fel

Robitschek Andreának és Berta Mónikának pénteken volt az utolsó munkanapja Csömörön védőnőként. Nem folytatják tovább. Én nagyon szeretem a munkámat, nekem a védőnőség az a hivatásom, de a bizonytalan helyzetre való tekintettel úgy döntöttem, hogy egyelőre nem, és ezt nagyon sajnálom – mondta Mónika a Blikk.hu-nak.

Továbbgondolják

Mindannyian az újratervezés időszakában vagyunk most, de ugye a szakmához való ragaszkodás, szeretet az abba az irányba vinne minket, hogy továbbra is megőrizzük a családjainkkal a kapcsolatot, ezért gondolkodunk abban, hogy ha lesz valami lehetőség, akkor az önkormányzattal tovább dolgozunk – tette hozzá Andrea.

Egy védőnő maradt

Ők ketten azután döntöttek a távozás mellett, hogy szombattól már állami alkalmazottként a Dél-Pesti Centrumkórházhoz tartoznának. A Pest megyei Csömörön így egy aktív védőnő marad.

Rossz a helyzet

Információink szerint néhány órában más településekről átvezényelve fognak itt helyettesítő, részmunkaidős védőnők dolgozni, úgy tudjuk, azokon a településeken szintén még rosszabb lesz emiatt az ellátás, nálunk pedig a mi naphoz képest egészen biztosan rosszabb lesz az ellátás – mondta Fábri István, Csömör polgármestere.

Máshol is mennek a védőnők

Az ország másik végében, a Veszprém megyei Devecseren a polgármester ajándékcsomaggal búcsúzott a védőnőktől, ők pedig emlékfotókkal tőle. Ők maradnak, csak az állam lesz a munkáltatójuk az önkormányzat helyett szombattól.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Facebook/illusztráció