Ha lenne elegendő vakcina, Pátyon villámgyorsan beoltanának mindenkit, aki kéri. A koronavíruson átesett, egy hónapig kórházban gyógyuló polgármester, Székely László senkinek sem kívánja a betegséggel járó kínokat, inkább a település erőforrásaival, önkormányzati dolgozókkal, védőnőkkel segít a háziorvosoknak, hogy minél több embert tudjanak beoltani. Az agglomerációban már Gödön is felpörgetnék az oltást, Újbuda orvos-polgármestere pedig a hivatali munkaideje után az SZTK-ban önkéntes orvosként segíti az oltást.

Óriási teher

A koronavírus-elleni oltások beadásának nagy részét a háziorvosokra bízta a kormány. A háziorvosokra ezzel óriási teher hárul, hiszen a munkájuk nem csak abból áll, hogy benyomják az injekciós tűt az emberek vállába, hanem rengeteg adminisztratív teendőjük is van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem megy olyan gyorsan

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál már beoltott idősebb munkatársai elmondták, hogy egy óra alatt egy háziorvos tényleg nem tud 5-6 embernél többet egyedül beoltani, hiszen a pácienseket fel kell hívni, időpontot kell egyeztetni, amikor megérkeznek meg kell őket vizsgálni, oltás után is ott kell maradniuk, ráadásul mindemellett a normál működésüket is el kell látni, hiszen recepteket kell felírni vagy szakrendelésre kell irányítani a betegeket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Futószalag-oltás

A budai agglomerációban Pátyon a koronavíruson átesett polgármester, Székely László úgy segíti az oltást, hogy azokon a napokon, amikor a várva-várt oltás megérkezik a településre megkérte az önkormányzat alkalmazottait, hogy segítsenek. Az adminisztratív terheket – főleg a helyi védőnők, és a polgármesteri hivatal alkalmazottai – leveszik a háziorvosok válláról, így gyakorlatilag futószalagon zajlik az oltás. EZ IS PÁTY: Az 5 legszebb pincesor az agglomerációban, amit látnod kell

Rövid idő alatt 144 oltást adtak be

Most csütörtökön is ez történt. Délelőtt Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott nagyobb mennyiségű oltást vitt a pátyi rendelőkbe, így a háziorvosok megkezdhették a tömeges oltást. A falu önkéntesei összeálltak és az adminisztráció terheit levették az orvosokról, így rövid idő alatt 144 Moderna és Sinopharm oltást adtak be a jelentkezőknek. ITT IS TÉMA PÁTY: Az agglomeráció 10 legjobb általános iskolájának toplistája

Önkéntesekkel gyorsabban megy az oltás

Ha lenne megfelelő mennyiségű vakcina, a 7 ezer fős Páty oltást kérő lakosságát néhány nap alatt ezzel a módszerrel könnyen beolthatnák a helyi önkéntesek segítségével. Az erről szóló helyi posztot a cikkünk alján lehet elolvasni. EZT IS OLVASD EL: A Pátyi fenyvesben lövöldözik legújabb filmjében a világsztár Will Smith

Kórházban volt a polgármester

Pátyon alig két hónapja a polgármesterért, Székely Lászlóért aggódtak. A település 60 évnél idősebb vezetője elkapta a koronavírust és csaknem egy hónapig kórházban volt. IDE KAPCSOLÓDIK: „Mennek mint a barom” – Agglomerációs látlelet egy kanyar miatt kirobbant vitáról

Senkinek sem kívánja a kórházat

Székely László szerencsére felépült, elhagyhatta a kórházat és visszatért a polgármesteri hivatalba. Úgy döntött minden segítséget megad az orvosoknak abban, hogy minél több embert, minél gyorsabban beolthassanak Pátyon, mert tapasztalatból tudja milyen ez a betegség és senkinek sem kívánja a kórházat. FONTOS: Itt vannak a szigorítások részletei, a tiltások ellenére sok mindent lehet

Nincs a koronavírusra gyógyszer

A koronavírus ellen nincs hatékony gyógyszer – mondta az ATV-ben péntek este Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője. Vannak ígéretes készítmények, de azok nem mindenkinél működnek, mások pedig még fejlesztés alatt vannak, egyes tünetek kezelhetők, de igazi gyógyszer nincs a koronavírus ellen – mondta Szlávik doktor, majd hozzátette: Az oltás a legjobb védekezés.

Agresszívebb a vírus

Az infektológus azt is elmondta, hogy egyre agresszívebb a koronavírus. Nem csak gyorsabban és könnyebben terjed, de súlyosabb megbetegedést okoz most a harmadik hullámban, mint korábban. Arról is beszélt, hogy eddig szinte csak a 70 év felettiek kerültek súlyos állapotba, ma már nem ritka a 30 év körüli férfiak és nők lélegeztetése sem.

Egyre több a pozitív példa

Az agglomerációban a pátyihoz hasonló összefogás működik Gödön is, Újbuda orvos végzettségű polgármestere, László Imre pedig bejelentette, hogy a polgármesteri teendői végeztével minden nap a helyi SZTK-ban – mint fogalmazott – „egyszerű mezei orvosként” segíti az oltás lebonyolítását.

Heteken belül már az ország 10 százaléka védett lesz

A pénteki adatok szerint eddig Magyarországon 863 ezer ember kapta meg az oltás első adagját, ők várhatóan egy hónapon múlva, amikor megkapják a második oltást is már védettek lesznek a betegség ellen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tömeges oltás Pátyon

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd