Szomorú hetek és hónapok várnak ránk, legalább is Merkely Béla előrejelzése szerint. A professzor kedden azt mondta, 1400 körül lehet a lélegeztetetett beteg száma, utána jön a járványgörbe csökkenése. Az orvosok szerint már most sem bírja az egészségügyi rendszer a terhelést.

Az első két fertőzött

„Több mint egy éve tart a járvány, még emlékszem az első két megfertőződött betegre, gyakorlatilag akkor kezdődött a küzdelem” – mondta Merkely Béla a Kossuth rádió kedd reggeli adásában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A héten lesznek a legmagasabbak a számok

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a legmagasabb számok ezen a héten lesznek. „A kórházba kerülő betegek hosszú ideig fognak számunkra feladatot adni: úgy gondolom, ez az emelkedett szám nagyjából három hétig megfigyelhető lesz”.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Átszervezés a kórházakban

Merkely Béla arról is beszélt, hogy valamennyi betegellátó intézménynek át kellett szervezni a betegellátást. Vasárnap reggel a Semmelweis Egyetemen is 1200-ra emelték a Covid-ellátó helyeket, ebből 150 beteget tudnak intenzív osztályon kezelni. De ha szükség lesz rá, ezt a számot tovább emelik.

1400 lélegeztetett

„Három héten át számítunk megterhelésre, a fellélegzést valahogy május közepére teszem. A lélegeztetett betegek számát maximum 1400 körül várom, onnan ez vissza fog menni” – mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

Decemberben 1000 lélegeztetett betegről beszélt

Merkely Béla decemberben azt mondta, azért is tartotta fontosnak a novemberben bevezetett kormányzati korlátozó intézkedéseknek, mert a magyar egészségügy teherbíró képessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el. 

Koporsó lesz a lélegeztetőgépből

Néhány napja írtunk arról, hogy a Róbert Károly Magánkórház korábbi igazgatója, Lantos Gabriella szerint a határ 800 és 1200 ágy között van, ennyi beteget lehet jó minőségben lélegeztetni a meglévő szakemberlétszámmal, tehát már ezen a vonalon billeg az ellátás. Lantos Gabriella hozzátette: „1200 beteg fölött már majd mindenkinek a lélegeztetőgép lesz a koporsója”.

Veszélyben az ellátottak kezelése

A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke eközben arról beszélt, hogy a teljesítőképessége határán van a magyar egészségügyi rendszer. Daróczy-Gaál Ágnes szerint a kórházak már alig tudnak új betegeket fogadni, és az ellátottak kezelése is veszélyben van.

Dönteniük kell az orvosoknak

Az InfoRádiónak a szervezet alelnöke azt mondta: egy hete gyakorlatilag azt történik az intenzív osztályokon, hogy az orvosok, döntéshelyzetbe kényszerülve, próbálják a lehető legtöbb eséllyel rendelkező pácienseket a legmagasabb szintű ellátásban biztosítani.

Széchenyi-díjat kapott

Merkely Béla március 15-én Széchenyi-díjat kapott. A kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során elért, nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatói munkája, valamint kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a díjat.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Merkely Béla – Forrás: Facebook/Merkely Béla