Levélben fordultak a kíniak a ferencvárosi polgármesterhez, Baranyi Krisztinához, azért, mert kifogásolták a Fudan Egyetem területét szegélyező utcák elnevezéseit. A polgármester ezt követően a közösségi oldalán reagált a levélt tartalmára.

Politikai csaták része

A 9. kerületi polgármester nyíltan válazolt a kínai közösség neki címzett levelére, melyben a kínaik arra kérték, fontolja meg a Fudan Egyetem tervezett területét szegélyező utcanevek megváltoztatását. A levélben a kínaik arról beszélnek, fontosnak tartják, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki a főváros, illetve a kerületek vezetésével, továbbá azt is tudomásul veszik, hogy Magyarországon a választáson minden politikai erő a legjobb eredményt szeretné elérni, azonban szomorúan tapasztalták, a Fudan Egyetem építésének ügye is a politikai csatározások részévé vált. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt írták a kínaik

„Sajnos mivel nekünk egyaránt meg kell felelni a befogadó ország (Magyarország) politikai gondolkodásával, de ugyanakkor nekünk meg kell felelni az anyaország Kína elvárásaival is. Ezért rossz érzés töltött el bennünket, amikor a FUDAN egyetem területét övező utca neveket úgy változtatták meg, hogy az anyaország politikai gondolkodásával nem összeegyeztethető. Mivel ismerjük az anyaország reakcióit, az ilen belügyekbe való beavatkozásnak tekinthető politikai reakciókra, félelmünk egyre nő, hogy a Magyarország és Kína közötti gazdasági kapcsolatok rossz irányba fognak fejlődni” – írták a levélben, melynek végén arra kérték a polgármestert, „gondolják át az utcanevek által okozott és kialakult helyzet előnyeit és hártányait és amennyiben lehetséges, Kínát sértő válotztatásokat módosítsák”.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Baranyi Krisztina reagált

Baranyi Krisztina ezt követően a közösségi oldalán reagált a levél tartalmára, mint a bejegyzésében írta: “Köszönettel megkaptam január 24-én kelt levelüket, amelyben arra kérnek, hogy a tervezett Fudan-fejlesztés környékén átnevezett közterületek kapcsán “gondoljam át az utcanevek által okozott és kialakult helyzet előnyeit és hátrányait és amennyiben lehetséges, a Kínát sértő változtatásokat módosítsuk”.Szeretném Önöket biztosítani, hogy az átnevezések következményeit már azok bejelentése előtt alaposan megfontoltam, és arra jutottam, hogy előnyei jelentősek, hátrányai viszont elenyészőek, ha egyáltalán vannak.” – továbbá így fogalmaz:

Négy utcát neveztek át

“Ferencvárosban négy utcát neveztünk át, négy, Kínát érintő rendkívül fontos téma kapcsán. Az emigrációba kényszerített és valamennyi elnyomott tibeti buddhistát képviselő Dalai Lámáról, az utóbbi időben már tömegesen internált ujgur mártírokról, a honkongiak egyre drámaibban eltiport szabadságáról, valamint a vallásszabadságért folytatott küzdelem szimbolikus alakjáról, Hszie Si-kuang katolikus püspökről.Mint látszik, valamennyi közterület átnevezés szolidaritást fejez ki az üldözöttekkel, egyúttal kiállás az egyetemes emberi szabadságjogok mellett. Így természetesen az Önök jogai mellett is.Bár az emberi szabadságjogok eszménye általában, a közterületek új névadóinak történetei pedig konkrétan is okot adnak a világos és lehetőleg messziről is feltűnő kiállásnak, Önök jól látják: ez az akció valószínűleg nem jött volna létre a Fudan egyetem magyar központjának tervei nélkül.Úgy látom – és ez minden felmérés szerint megegyezik a magyarok jelentős többségének véleményével -, hogy a mi pénzünkből megvalósítani készült Fudan-fejlesztés durván sértné az itt élők érdekeit.”

Kapcsolódó:

Nem Kína belügyeibe avatkoznak bele

“Amikor átnevezzük a ferencvárosi közterületeket, akkor az Önök levelében megfogalmazottakkal szemben nem Kína belügyeibe avatkozunk be, hanem megvédjük a saját érdekeinket. Elsősorban a magyar állam korrupt vezetőivel szemben, másodsorban attól, hogy kínai érdekkörök avatozzanak be a belügyeinkbe.Arra bíztatom Önöket, hogy közös munkával olyan világot építsünk, olyan Kínában és olyan Ferencvárosban éljünk, ahol nem szükséges kiállni a tibetiek, az ujgurok, a honkongiak vagy a kínai katolikusok mellett, mert nem üldözi őket senki. Ahol állami gyűlöletpropaganda helyett segítő szándék fogadja a bevándorlókat, így Önöket is. És ahol a közös vagyonunk sorsáról korrupt tolvajok helyett tisztességes vezetők döntenek.Engedjék meg, hogy kihasználjam az alkalmat, és a kínai naptár szerint is Boldog Új Évet kívánjak Önöknek!” – zárta sorait Baranyi Krisztina. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A teljes bejegyzés itt érhető el:

Kiemelt kép: A Diákváros és a Fudan Egyetem helyszíne a 9. kerületben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu