Mivel nyilvános adat nincs róla, ezért a gazdasági szakemberek csak számításokkal próbálhatják meg kideríteni, hogy a kedvezményes áron Magyarországra érkező orosz gáz pontosan mi alapján érkezik „kedvezményesen”.

Nem fix az ár

Az már korábban kiderült, hogy nem fix árról van szó, hanem valamilyen piaci folyamathoz rögzített mozgóáron érkezik az orosz gáz. Korábbi számítások során arra jutottak, hogy az olcsó orosz gázt a holland gáztőzsde árfolyama szabályozza elsősorban, és nagyjából kéthónapos csúszással jelennek meg a magyar kereskedelmi mérlegekben a tőzsdei hatások. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Érdekes ármozgások

Tehát, amikor a világpiacon éppen felfele megy a gáz ára, akkor nálunk a csúszás miatt egy darabig a piaci ár alatt van. Viszont, ha a piaci ár hirtelen zuhanni kezd, akkor nálunk egy darabig még magasan van a kedvezményes ár. Ez történik most is – írja a G7 gazdasági szaklap.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rekordalacsony a gáz ára

A gáz ára az elmúlt napokban nemcsak a háború kitörésétől kezdve számított időszakban van rekordalacsonyan, hanem egy-másfél éves viszonylatokban is. A múlt héten egy köbméterre vetítve 120 forint a legalacsonyabb jegyzés a tőzsdén.

Nagy a titkolózás

Hogy ezzel szemben pontosan hogyan alakul az olcsó orosz gáz ára, azt már a fent említett titkolózás miatt nehéz pontosan megállapítani. A G7 többféle számítás és elérhető dokumentum alapján arra jutott, hogy jelenleg 900 forint körül fizethetünk egy köbméterért, vagyis jó sokat az aktuális piaci árhoz képest.

Csúsztatott gázár

Míg az 1-2 hónappal csúsztatott gázár remek marketingeszköz, amikor azt kell kommunikálni, hogy lám-lám Magyarország milyen kedvező egyezséget kötött Vlagyimir Putyinnal, addig az elmúlt hetekben a kormánynak sikerült egy tényleg kézzelfogható kedvezményt kicsikarnia.

A jövő problémája

Ennek értelmében sikerült 1-2 évvel kitolni a fizetési kötelezettségünket, vagyis a jelenlegi gazdasági környezetben, amikor a kormány úgy próbálja meg ledobálni magáról a költségeket, mint a zuhanó léghajó a homokzsákokat, egy igazán nagy ballasztot sikerült legalább részben letaszajtani magunkról azzal, hogy a gáz kifizetését a jövő problémájává tett a kormány. Az viszont nem derült ki, hogy ezért a valóban jelentős könnyítésért cserébe milyen árat kell fizetnie Magyarországnak.

Karácsony: az olcsó gáz csak egy mítosz

„Nem a piaci ár ötödéért, hanem lassan az ötszöröséért kapjuk az orosz gázt – kezdte Facebook-posztját Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely. – Az olcsó orosz gáz csak egy mítosz. A tény az, hogy a környező országok önkormányzatai a magyar ár töredékéért kapják az energiát.”

Vállalhatatlan hintapolitika

Bulgária fővárosában, Szófiában a novemberi piaci gázár 350 Ft/m3, a magyar kormány ezt 1500 Ft/m3-es áron kötötte le a budapesti távfűtés részére. Magyarország ismét a semmiért állt a történelem rossz oldalára. Azért a vállalhatatlan hintapolitikáért, amit a kormány művel, semmit se kapunk.

Energiát kedvezményes áron!

A kormány feladata lenne megvédeni a magyar településeket, de láthatóan semmit sem tesznek, ezért településvédő törvényjavaslat benyújtását kezdeményeztem a parlamenti pártok frakcióvezetőinél. Az önkormányzatok és az úgynevezett érzékeny fogyasztók – az iskolák, óvodák, bölcsődék, kórházak, idősotthonok, szociális intézmények – kapják kedvezményes áron az energiát legalább a jövő év végéig! Mert a magyar települések túlélése nemzeti érdek” – írta bejegyzésében Karácsony.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív