Egy új ház építése mindig rengeteg nehézséggel jár együtt, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy nagyon sok munkafolyamatot, megannyi vállalkozót kell összehangolni ahhoz, hogy az ingatlan elnyerje végleges formáját, azaz beköltözhető legyen. Hogy mindez megvalósulhasson, már a tervezés során nagyon lényeges észnél lenni, azonban van egy még ennél is alapvetőbb dolog, amire nagyon kevés figyelmet fordítanak az építkezők, mégpedig a telekválasztás problémája. Hogy miért fontos mindez, és miért kell gondos odafigyelés mellett kiválasztani leendő otthonunk telkét – pláne az agglomerációban? Ennek jártunk utána.

A megfelelő tájolás befolyásolja a belső komfortot

Sokan bele sem gondolnak, de a telekválasztás kapcsán nagyon fontos, hogy az adott földterület milyen tájolással rendelkezik, arra miként tudunk ingatlant építeni, hiszen az a tulajdonság, hogy a lakás melyik oldalát, és milyen sokáig éri a napsütés, alapvetően befolyásolja a belső komfortot. Ez főként télen kifejezetten előnyös, hiszen ha otthonunkat fel tudjuk rá építeni úgy, hogy a legtöbb nyílászáró déli irányba nézzen, akkor biztosak lehetünk benne, hogy rengeteg napsugárzás éri majd otthonunkat, az ebből fakadó hőenergia pedig hozzájárul ahhoz, hogy alacsonyan tudjuk tartani fűtési költségeinket, vagyis az év minden időszakában kellemes komfort uralkodjon a házban.

A talajminőség lényeges az épület stabilitása miatt

A legtöbb lakásépítő a telekválasztás során csak az alapján dönt, amit szabad szemmel lát, márpedig egy terület felszín alatti állapota sokkal fontosabb lehet a leendő épület stabilitásának szempontjából. Ezért derül ki gyakran csak az alapozás során, hogy az elkészült tervek egytől-egyig mehetnek a szemétbe, mert az eredetileg kalkulált alap mérete nem lesz elegendő ahhoz, hogy biztonságosan megtartsa az egész épületet. A túl homokos vagy túl agyagos talaj például soha nem szerencsés, mint ahogyan az sem, ha többféle üledékes kőzet, esetleg egykori szeméttelep lapul a mélyben. Ezt egy előzetes feltárás segítségével könnyedén ki lehet küszöbölni, tehát érdemes lehet élni a lehetőséggel még a vásárlás előtt.

Ellenőrizzük az elérhető közművesítési lehetőségeket

Az emberek többsége hozzászokott az összkomforthoz, és arról csak nagyon nehezen tud lemondani azért, hogy agglomerációba, családi házba költözhessen. Emiatt rendkívül lényeges, hogy a kiszemelt építési telek esetében ellenőrizzük a már bevezetett vagy bevezethető közművesítési lehetőségeket. Azt ugyanis még könnyedén át lehet hidalni vagy meg lehet szokni, ha nincs a házban például vezetékes gáz, de ha olyan telket néztünk ki, ahová több száz méteren keresztül kell vezetni az elektromos hálózatot vagy a vízhálózatot, az minden esetben tetemes pluszköltségeket emészthet fel a rendelkezésünkre álló büdzséből, és kifejezetten kellemetlen, ha csak a vásárlás után derül fény rá. Érdemes külön figyelmet fordítani a csatornázásra, hiszen amennyiben ez hiányzik, akkor leendő otthonunkhoz ülepítőt kell kialakítanunk, ami szintén lényegesen költségesebb, túlzás nélkül milliós beruházásnak tekinthető.

A közeli szolgáltatásokat is vegyük számításba

Merthogy az emberek többsége értelemszerűen nem szeretne olyan helyen lakni, ahol órákig kell buszozni vagy autózni ahhoz, hogy iskolába járhasson a gyerek, esetleg találhasson egy bankot. Bár az agglomerációban nyilván szükségünk lesz némi kompromisszumra – saját autó nélkül nem is érdemes arrafelé telket választani –, ellenben a legalapvetőbb szolgáltatások azért legyenek majd a közelben. Élelmiszerbolt, iskola, óvoda, orvosi rendelő vagy bank például mind ide sorolhatók, de az sem hátrány, ha közel van a buszmegálló és a munkahelyünkre sem kell sokáig utazgatni minden reggel.

A szomszédokat is járjuk körbe

Bár ezen a téren lesz a legnehezebb dolgunk, hiszen az emberi tényezőket sajnos nehéz befolyásolni – kivédeni pedig pláne lehetetlen –, ugyanakkor a leendő telekszomszédokat azért érdemes lehet előre megismerni, nehogy valamilyen zajos, élhetetlen környékre költözzünk. Fontos lehet még a vásárlás előtt legalább érintőlegesen beszélni velük, kikérni a véleményüket a környékről, illetve nagy általánosságban beszélni a helyiekkel, akik jó tanácsokkal és intelmekkel láthatnak el minket. Ezen felül gyakran hasznos lehet, ha körbenézünk egy kicsit a közösségi oldalakon. Lépjünk be a környékhez kapcsolódó csoportokba, kövessünk a leendő telkünk közelében megrendezésre kerülő eseményeket, melyek szintén sokat elárulhatnak. Mindezt érdemes lehet prioritásban elvégezni, még bőven azelőtt, hogy kinéztük volna magunknak a megvásárlandó telket!

Ha bizonytalanok vagyunk, már ezt is bízzuk a generálkivitelezőre

Hogy túl sok tényezőre kell odafigyelni már a telekválasztás kapcsán is? Pedig a fentiek csak a legfontosabbak voltak, még szóba sem hoztuk a kérdéses településrészhez kapcsolódó egyéni építési követelményeket vagy rendeleteket, a vízelvezetés lehetőségeit vagy éppen az infrastruktúrát. Amennyiben nem vagyunk biztosak magunkban, és szívesen leadnánk ezt a terhet a vállunkról, vonjunk be az építkezésbe már a telekválasztás során egy generálkivitelezőt, aki az igényeinket szem előtt tartva segít nekünk az elképzeléseinkhez leginkább illeszkedő építési telek megvásárlásában. Ennek ismeretében a generálkivitelező már a kezdetektől fogva irányíthatja a munkát, és segíthet az ésszerű tervezésben, kihasználva a teleksajátosságokra épülő épülettájolást és egyebeket. Természetesen a generálkivitelező a későbbiekben a lakás elkészüléséig mellettünk maradhat, és átveheti tőlünk az összes építkezéssel járó terhet, így gyakorlatilag kulcsrakész formában kaphatjuk majd meg álmaink otthonát, egy az igényeinkhez leginkább illeszkedő telken.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amelyet a forgalmas napokon már 600 ezren olvasnak akkor kattintson ide!

Kiemelt kép: illusztráció