Egy trafóház építése miatt kértek fel egy favágót, hogy vágjon ki egy platánt az egyik Budapest környéki településen. A favágó megtagadta a munkát, inkább mozgalmat indított a fa megmentéséért. A péceli polgármester pedig Áder János segítségét kéri az ügyben.

Látogatószám rekordot döntött a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál szeptemberben! Köszönjük, hogy sok százezren olvastok minket! Hirdetőknek itt az ajánlatunk.

Október 2-án a Strabag egyik munkatársa kérte fel Tasi Rolandot, hogy a péceli vasútállomáson vágjon ki egy platánt, mert ott trafóházat építenek. A favágó szerint első becslésre 250 millió forintos eszmei értékű fának a kivágása jóvátehetetlen bűn lenne.

A fa ugyanis két tonna oxigént termel évente, kicsivel több szén-dioxidot köt meg, több, mint 10 tonna port köt meg, 30 köbméter körüli a párologtatása, és kellemes árnyékába is bemenekülhetünk a meleg napsugarak elől.

Tasi szerint a kivágás oka a trafóházra vonatkozó 7 méteres védőtávolságra hivatkozás, “ami tiszta hozzá-NEM-értésből adódik”. Az építményt ugyanis lehetne máshová is tenni.  Tasi Roland arról is ír a Facebook oldalán, hogy megállapodtak a kivitelező cég munkatársával, hogy mindent megtesznek, hogy megmentsék a fát. Ő maga a bejegyzésben arra kéri az olvasókat, hogy írjanak e-maileket a beruházónak és a kivitelezőnek a fa érdekében.

Szöllősi Ferenc, Pécel polgármesetere az Indexnek azt mondta, hogy teljesen egyetért a fa megmentésével. Már több telefont is eleresztett, hívta a köztársasági elnöki hivatalt, a kivitelező Strabagot és a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-t is. 

A négy méter átmérőjű platánfa ugyanis a polgármester szerint ikonikus jelképe a településnek, és nem hiszi, hogy ne lenne olyan építési megoldás, amivel el lehetne kerülni a kivágását. Közölte, úgy tudja, hogy a NIF szakemberei nemsokára helyszíni szemlét tartanak, hogy megnézzék, lehet-e változtatni a terveken.

Unger Tamás, a Strabag Magyarország egyik ügyvezetője elmondta, hogy nem ismeri a történetet. Közölte általánosságban, hogy a kivitelező cégnek meg van kötve a keze, mindig azt építik, amit a megrendelő jóváhagy vagy előír. Így tehát nem rajtuk múlik egy fa sorsa: ha úgy dönt a NIF, módosítanak a terveken, akkor máshogy építkeznek, ha nem változtat rajta a beruházó, akkor nem.

Kiemelt kép: Facebook