A csepeli polgármester megbuktatásán dolgozik Németh Szilárd. A politikus még a helyi Fidesz alapszervezetet is feloszlatta annak érdekében, hogy Borbély Lénárd elveszítse párttagságát. Az alpolgármester szerint Németh Szilárd birkózószövetsége terjeszkedni akar a kerületben, amelyet Csepel vezetője nem támogat, ez lehet a konfliktus alapja.

Feloszlott a csepeli Fidesz

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, a Fidesz alelnöke és egyben a csepeli választókerület elnöke feloszlatta a párt 21. kerületi alapszervezetét – írja a 24.hu. A fideszes politikus nem tájékoztatta a helyi tagságot sem. A háttérben valószínűleg a kerület, szintén fideszes polgármesterével, Borbély Lénárddal való konfliktusa állhat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs párttagságuk

Az alapszervezet megszüntetéséről az országos választmány elnöksége mondja ki az utolsó szót, amelyet Kövér László vezet. A testület döntése után a szervezet tagjainak tagsági viszonya is megszűnik, ami azt jelenti, hogy sem Németh Szilárd, sem Borbély Lénárd nem tagja a Fidesznek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Meg akarják buktatni a polgármestert

Az alapszervezet megszűnésével egy időben ugyanis az is kiderült, hogy az önkormányzat Fidesz-frakciójának többsége sem engedelmeskedik már a polgármesternek, sőt úgy tűnik, kifejezetten a megbuktatására játszik.

Az ellenzékkel szavaznak

A múlt szerdai testületi ülésen a kilencből öt fideszes képviselő az ellenzéki pártokkal szavazott, amivel két, a polgármester számára különösen fontos döntést torpedózott meg. Az elbukott szavazások miatt Borbély Lénárd állítása szerint leállhat a Csepeli Városgazda Zrt. működése, több száz ember munkahelye kerülhet veszélybe, de ellehetetlenülhet az önkormányzat is.

300 milliós kiesés

A képviselő-testületi ülésen a képviselők többsége az önkormányzat felelős működése ellen szavazott. Ezen felül szintén többségi döntéssel 300 milliós bevételkiesést okozott 2023-ra. Akkor, amikor egyébként is iszonyatosan nehéz évünk lesz a háborús infláció és a megnövekedett energiaárak miatt – írta közleményében Csepel polgármestere.

Németh emberei

Pákozdi József, a kerület alpolgármestere szerint nem titok, hogy „Németh Szilárd emberei” szavaztak nemmel az önkormányzati vezetés megbuktatása reményében a polgármester javaslataira.

Terjeszkedni akar

Pákozdi József arról is beszélt, hogy Németh Szilárd, aki alapítványával a birkózó akadémia felépítése után kormányzati támogatással megszerezte a Csepel SC ingatlanait is, újabb beruházásokat tervez, és ezért meg akarja szerezni a Csepeli Munkásotthont, valamint a csepeli Kis-Duna-parton az ifjúsági tábort, „hogy ott kollégiumot – valójában szállodát – építsen magának”.

Előrehozott választás jöhet

Az önkormányzat azonban az elmúlt években nyilvánvalóvá tette, hogy nem támogatja a Németh Szilárd elképzeléseit. A Demokratikus Koalíció szerint a fideszes belháború miatt Csepel működésképtelenné vált, Borbély Lénárd és a Fidesz nem tudja tovább vezetni a kerületet. A DK közleményében úgy foglalt állást, hogy előrehozott választásra lesz szükség.

Májusban is összekaptak

A két politikus közt régóta húzódó ellentét van. Májusban írtunk arról, hogy Csepel fideszes polgármestere ismét nekiment a fideszes Németh Szilárdnak, aki korábban Csepel polgármestere volt. A vita tárgya a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, vagy ahogy Csepelen ismerik a KIMBA. Lényegében a polgármester azt állította, hogy a birkózóknak épített vadiúj csarnok dolgai jelentősen másként alakultak, mint ahogy azt Németh Szilárd ígérte. Az ügyről bővebben itt tudsz olvasni.

Németh Szilárd politikai karrierje

Németh Szilárd 1989-ben a csepeli SZDSZ alapító tagja volt. 1998 után három cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő Csepelen. 2006-ban egyéni körzetben, előtte kompenzációs listáról jutott a képviselő-testületbe. 2002-től sporttanácsnok, 2002–2009 között a Fidesz-KDNP frakcióvezetője volt. 2010-ben Csepel egyéni országgyűlési képviselője lett, majd akkor az őszi önkormányzati választásokon a 21. kerület, vagyis Csepel polgármestere lett. Ezután három országgyűlési választáson sem sikerült egyéni mandátumot szereznie, azóta országos listáról kerül be a parlamentbe. 2018-ban a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára volt. Az 5. Orbán-kormányba már nem lett államtitkár. Orbán Viktor a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki a csepeli politikust. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.