A gipszkarton egy kifejezetten előszeretettel választott építési alapanyag, amelyet számos előnyös tulajdonsága tesz igazán vonzóvá a felújítást vagy átalakítást tervezők, illetve az építkezők számára.

Mielőtt a tanácsok vagy hallomás hatására belevetnénk magunkat a gipszkarton táblák kínálatának feltérképezésébe, érdemes megismerkedni a gipszkarton profilokkal is, amelyekre feltétlenül szükségünk lesz, hiszen ezek alkotják az építmény vázát.

Gondolkodjunk rendszerben!

Mivel a konkrét feladattól függetlenül elengedhetetlen a rögzítéshez és a váz megépítéséhez szükséges termékek beszerzése, ezért keressük fel a Józan Kft. gipszkarton profil kínálatát! Itt beszerezhetjük mind a négy típusú kiegészítőt, így az UW, a CW, a CD vagy UD, valamint az UA profilok egyaránt megtalálhatók. Ráadásul egyúttal megrendelhető ugyaninnen minden egyéb is, beleértve a dübeleket, függesztő elemeket, ragasztókat és magukat a gipszkarton lapokat is.

Mit fogunk készíteni?

Mielőtt lelkesen vásárolni kezdenénk, határozzuk meg, hogy pontosan mire lesz szükségünk. Gipszkartonból készülhet szárazvakolat, tetőtérbeépítés, álmennyezet, válaszfal, polcrendszer, előtétfal, térelválasztó vagy akár dekorációs, illetve esztétikus burkolat is (például LED világításhoz, vezetékekhez, hogy csak néhányat említsünk).

A vázszerkezet lesz mindegyik esetben az a modul, amelyhez rögzíteni tudjuk a gipszkarton táblákat. Ezt a legjobb horganyzott acélból gyártott profilokból létrehozni. Ezt a készen beszerezhető elemek alkalmazásával könnyedén meg tudjuk alkotni, csak tudni kell, hogy mikor melyik profil lesz az ideális választás.

Ismerkedjünk meg a gipszkarton profilok típusaival!

Amikor például válaszfal kialakításában gondolkodunk, akkor a W jelölésű modulokat kell keresnünk. Ezek közül az UW-t kell majd vízszintesen alkalmaznunk. Nagyon fontos, hogy mind a padló, mind a plafon esetén ezt fogjuk majd használni, és végig kell majd futnia a fal mentén. Nem érdemes kispórolni a rezgésgátló szalagot vagy szivacsot sem.

Ha ezzel megvagyunk, következhetnek a CW profilok, amelyekből kvázi oszlopokat építünk. Ezek lesznek tehát a függőlegesen elhelyezett elemeink.

A D jelölésű gipszkarton modulok az eddigiekhez hasonlóan működnek, annyi különbséggel, hogy ezekkel a magasban fogunk dolgozni, hiszen az álmennyezet elkészítéséhez lesznek majd nélkülözhetetlenek. Rejtett világítás kialakításához is ezeket kell használnunk, annyi különbséggel, hogy a vázszerkezet a függesztőpálcákra lesz rögzítve, hiszen helyre lesz szükségünk a mennyezetünk fölött.

Itt is megkülönböztethetünk UD és CD profilt, s az előbbi fog körbefutni, míg a CD szolgál majd tartóbordaként. Szakszerű kivitelezés esetén teljesen biztonságos, kifejezetten tartós és stabil megoldás.

Végül ejtsünk szót az UA profilokról is, amelyekről azt érdemes tudni, hogy elsősorban nyílászárók beépítése során bizonyulnak elengedhetetleneknek.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: hoszigeteles-arak.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.