Az automata nyílászárók fő vonzereje, hogy maguktól képesek nyílni és záródni az ajtók. Ezek a folyamatok persze csak képletesen szólva történnek maguktól, hiszen valamilyen komplex rendszer áll mögöttük. A következőkben ezekről a megoldásokról lesz szó!

A radar

Az egyik legnépszerűbb megoldás a radar, amely képes a mozgás figyelésére. A dolog úgy működik, hogy a radar kibocsát egy hullámot, majd a visszhangját monitorozza. Hasonló az elv, mint ahogyan a denevérek is tájékozódnak.

A FAAC Hungary Kft.-nél elérhető radar előnye, hogy sokféle beállítást lehet eszközölni e technológiai megoldás használata esetén, például azt, hogy mekkora távolságról érzékelje a mozgást. Egy fejlett radar meg tudja különböztetni azt, hogy valaki közeledik vagy távolodik, sőt, még a keresztirányú mozgást is képes felismerni.

A probléma csupán az, hogy a radar kizárólag a mozgást képes felismerni. Így értelemszerűen egy alacsonyabb ember esetében később nyílik az automata ajtó, mintha egy magasabb személy érkezik. Ennek az az oka, hogy a kisebb testekről nehezebben tudja érzékelni a visszapattanó jelet. Mindezt figyelembe kell venni a beállítások kapcsán, kiváltképp, ha gyermekek is használják az adott nyílászárót.

Az infravörös érzékelő

Ez egy fokkal fejlettebb a radarnál, mivel a jelenlét figyelésére alkalmas, nem csak a mozgást tudja észlelni. Ezzel a módszerrel hatékonyan lehet védekezni a rácsukás ellen. Precízen beállítható, hogy milyen esetben nyíljon egy infrával felszerelt nyílászáró.

Maga a módszer úgy működik, hogy az infravörös érzékelő kibocsát egy földig érő, keskeny fénysugarat. Akkor nyílik az ajtó automatikusan, ha a fénysugár útját keresztezi valami. Éttermekben remekül funkcionál ez az ajtó, mert kis távolságról képes érzékelni, az ajtó nyílása és csukódása pedig gyorsan lezajlik.

Van azonban a megoldásnak árnyoldala is, mégpedig az, hogy egy bizonyos távolsági korláttal működik. Például egy négy méter magas ajtó csak 3,8 méteres távolságig képes észlelni a dolgokat. Így megeshet, hogy az ajtó folyamatosan nyitva marad vagy egyáltalán ki sem nyílik akkor, amikor kellene. Szélsőséges esetben megeshet, hogy az áthaladókra rá is csukódik az ajtó. A problémák elkerülése érdekében kisebb érzékelőtávolságot szükséges megadni.

Érdemes figyelembe venni, hogy vannak helyek, ahol nem érdemes ezt alkalmazni. Például egy mentőbejáratnál, ahol messziről és gyorsan érkeznek, ez nem opció.

A kombinált jelenlét- és mozgásérzékelő rendszer

A Faac Hungary kínálatában szereplő RIC 290 olyan eszköz, ami képes a radar és az infravörös technológia kombinálására. Ezzel a két technológia előnyei egyesíthetők. Így a nyitáskor, valamint csukáskor is a létező legnagyobb védelmi szint érhető el.

Persze hátrányai is lehetnek, ezek a hátrányok már a radarnál és az infravörös érzékelésnél felsorolásra kerültek. A megfelelő beállításokkal a hibák száma minimalizálható.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.