Lebontották a Bivalyos éttermet a Nánási út mentén a Római part közelében. A csárda már évek óta üresen állt, valószínűleg társasház épül a helyére. A beruházás után tovább növekedhet a gát melletti Nánási út forgalma.

Az előző válság tett be neki

10 éve zárt be a Bivalyos étterem Csillaghegyen. A csárda elismert és nagy múltú vendéglátóhely volt, de a rendszerváltás után leáldozóban volt a csillaga.

Romos állapotban volt

Az ingatlan egyébként évek óta üresen állt, senkinek nem érte meg kibérelni, hiszen nemcsak nagyon rozoga állapotban volt, de a bérleti díja is magas volt.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Sok a “volna” a történetben

Korábban ugyan a korábbi jobboldali polgármesternek szándékában állt a csárda felújítás, akár pályázati úton is, de a választások után az új DK-s polgármester elvetette ezt a gondolatot, és inkább megszabadult az ingatlantól, egyedi döntéssel – írja a Metropol.

Rántott húsos szocialista étterem

A Bivalyost még a 18. században építették, a most eldózerolt épület már közel sem az eredeti. A nevét a közelben vonuló bivalycsordákról kapta, az állatokat a közelben úsztatták át a Dunán.

Leégett

Az épület még a 19. században leégett, jelentősége a civilizációval csökkent, majd a dunai strandolás népszerűsödése miatt a 30-as években újra nőni kezdett. A Bivalyos vendéglő a két háború között nem az úri középosztály törzshelye volt, de komoly balhék is voltak benne.

Bicskázás

Az Index idézi az Esti Újság 1938-as számát: A csár­dában szórakozott Mundi János 28 éves nagymarosi lakos testvérével, Mundi An­tallal. A két testvér összeszólalkozott egy italos társasággal, melynek tagjai rájuk támadtak, és mindkettejüket összeszur­kálták. Mundi János állapota olyan súlyos, hogy életben maradására alig van remény.

Kádári dagonya

A második világháborút követően többször átépítették. A Kádár-korszakban a békásmegyeri lakótelep 1977-es építése adott lendületet a vendégforgalomnak, sőt a legfőbb bevételi forrást jelentő, állandó törzsvendégek és társaságok immár innen kerültek ki. 

Túlzás volna műemléknek nevezni

Az Indexnek Fehérváriné Tóth Helga, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusa arról is beszélt, hogy utolsó nagyobb átépítése 1985-re datálható. Ekkor szinte teljesen elveszítette építéskori megjelenését, belső kialakítását. Jelentéktelen belső faburkolatot kapott. Később az épület az egykori tömegétől és építészeti megjelenésétől idegen szárnnyal egészült ki. 

Nagy adag, de milyen zsíros

A Bivalyos rendszerváltás utáni története sem alakult fényesen. Magunk is jártunk benne. Az étlap és az konyha olyan késői szocialista volt, nagy adagok, de zsírosan, műelegáns tálalásban. A pincérek finoman szólva is kedvetlenek voltak. Ha ez ember besörözött a parton, akkor itt folytathatta, de másnap komoly émelygésre számíthatott.

4 éve akarták eladni

A teljes értékesítésének lehetősége először 2018-ban merült fel, ám ekkor az ingatlan egyik lakásában még egy bérlő élt. Az önkormányzatnak vele 2020 tavaszán sikerült megállapodni, ekkor hirdették meg, első körben bérleményként. Öt éven keresztül havi 750 ezer forintot azonban senki nem akart fizetni az épület bérlési lehetőségéért. 2021 elején aztán Kiss László baloldali polgármester a veszélyhelyzetre kiadott törvényi felhatalmazásával élve, a képviselő-testület döntésének mellőzésével egyszerűen eladta az ingatlant.

Társasház lesz, akárki meglátja

A telek nagysága pont megfelelés, egy akár 4, de inkább 12 lakásos társasház megépítésére. A 180 milliós eladási ár, és a bontási költségek az utóbbit valószínűsíti. Az építkezés után természetesen tovább terhelődik az egyre forgalmasabb gátmenti Nánási út forgalma.