Az állami iskolafenntartók gazdálkodását ellenőrzik a tankerületeknél a költségvetési felügyelők. Varga Mihály pénzügyminiszter delegálta a felügyelőket a tankerületi központokhoz. A fővárosban a Belső-Pesti, az Észak-Budapesti és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ is felügyeletet kapott.

Ez a felügyelők feladata

A felügyelők főként véleményezési és ellenőrzési feladatokkal vannak megbízva. A tankerületekre bízott források megfelelő felhasználása érdekében javaslatokat és ajánlásokat tehetnek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mi az igazság a központok kapcsán?

A Klebelsberg Központ a Népszava megkeresésére elárulta, hogy több tankerületi központhoz is költségvetési felügyelőket delegált Varga Mihály pénzügyminiszter. Azt cáfolták, hogy a központok nagyobb tartozásokkal rendelkeznének. A megfogalmazás szerint „egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az adatok mást mondanak

A lap feltárta, hogy a 2023 szeptemberére vonatkozó kimutatásban a 60 tankerületi központból 33 szerepelt. Összes lejárt tartozásuk a hó végén 11 millió forint híján 1,3 milliárd forint volt. Kiderült az is, hogy az egyes felügyelőket kapott tankerületek hogy állnak anyagilag.

Ezek a konkrét számok

A Belső-Pesti Tankerületi Központ augusztusban 154 millió, szeptemberben 39 millió forint, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ augusztusban 181 millió, szeptemberben 230 millió forint lejárt tartozással rendelkezett. Vidéken is van, ahol komoly pénzek hiányoznak. A Békéscsabai Tankerületi központnak augusztusban 105 millió, szeptemberben 68 millió forint volt a tartozása. A Jászberényi Tankerületi Központnak a nyár végén 47 millió forint, az ősz első hónapjában pedig 30 millió forint volt a lejárt tartozása.

Máshol sem feltétlen rózsás a helyzet

A Sárvári Tankerületi Központ augusztusban 210 millió, szeptemberben 227 millió forintos adóssággal rendelkezett. A Váci Tankerületi Központ egy kicsit jobban áll: augusztusban 137 millió, szeptemberben 54 millió forint tartozással bírt. A VEszprémi Tankerületi Központ augusztusban 115, szeptemberben 103 millió forintos tartozásnál járt.

Győrött és Kisvárdán nagyon megugrott a tartozás

A Győri Tankerületi Központ esetében augusztusban 1 millió forintra rúgott a tartozás, szeptemberben ez az érték 84 millió forintra emelkedett. Hasonlóan drámai folyamatok játszódtak le a Kisvárdai Tankerületi Központ esetében. Ott a 2 milliós tartozás 70 millióra ugrott.

Ezek is érdekelhetnek!

Elektromos autókat vásárolhatnak a tankerületetek

Nemrég írtunk arról, hogy 1,67 milliárd forintot kapnak a tankerületek, ezt azonban csak speciális célra használhatják fel. Az összegből elektromos meghajtású járműveket és töltőket vehetnek. Ebből az összegből a tervek szerint hatvan töltőberendezést és 126 elektromos autót fognak venni.

Nem költhetik másra a pénzt

Szigorú kikötés, hogy a pénzt másra nem költhetik el szabadon a tankerületek. A támogatást ugyanis az Innovációs és Technológiai Minisztérium adta az elektromobilitást segítő céllal Így a pénzből Nissan Leaf és Nissan NV-200-as járműveket fognak venni.

Szigorúak a szabályok

Az új elektromos járműveket személyes használatra nem, csak a fenntartói feladatok ellátásához lehet használni. A tankerületek számával megegyező számú töltőpont lesz, azaz hatvan darab. Ezeket csak az adott hivatal dolgozói vehetik igénybe. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hild József Általános Iskola – Forrás: Facebook