1985. április 22-én egy szovjet katonai repülő zuhant Érdre. Két ember meghalt. A hatóságok titkolták az esetet, csak egy 3 mondatos hír jelent meg az egyik újságban.

Szovjet gép

Egy szovjet vadászrepülő okozta azt a katasztrófát, mely 1985 április 22-én történt Érden. A harcirepülő 2 lakóházra zuhant, az egyiket porig lerombolva – tudható meg az ÉrdMost dokumentumfilmjéből.

Titkosan

Az eset körülményeit az “idők végezetéig” titkosították, voltak, akikkel titoktartási szerződést is aláírattak – mondta el az egyik szereplő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Túlélték

A szovjet katonák egyébként túlélték a légibalesetet olyannyira, hogy az egyik áldozat felesége még hallotta is őket beszélni. Állítólag nagyon elkeseredettek voltak.

Áldozatok

A filmből megtudhatjuk, hogy egy idősebb nő és egy fiatalabb férfi volt a két áldozat. Az utóbbi felesége szerint amikor megérkezett a helyszínre csak az látta, hogy emberi testrészek lógnak a kerítésről. Sokáig nem tudta, hogy az egyik a férje, mert semmit sem mondtak nekik.

Bevonták az útlevelét

Az a férfi, akinek a családjának a házára zuhant a gép arról mesélt, hogy 5 évig nem kapott útlevelet és mindenről hallgatnia kellett, ezt alá is iratták vele.

Hová lett a pénz?

Ő úgy tudja, hogy a szovjetek jelentős kártérítést fizettek a magyaroknak, de ez a pénz a szőrén szálán eltűnt, ők lényegében alig kaptak belőle. Az egyik család tagjai egy ideig konténerekben laktak, az özvegyen maradt asszony 6 évig kapott kártérítést amely alkalmanként 3 és 6 ezer forint között volt.

Sérült lehetett a gép

Arról is mesélnek, hogy a repülő sérült volt, és nem engedték leszállni Tökölön. Ezek után a pilóták kiengedték a Duna felett kerozint és kidobták a lőszert is. Valószínűleg egy érdi üres focipályára akartak leszállni, de már nem jutottak el oda. A riportban megszólalok egyike megköszönte a pilóta hősiességét, mert szerinte feltankolt állapotban sokkal nagyobb katasztrófa lett volna.

Eltussolták

A balesetet megerősítette a filmben egy történész is, ő arról beszélt, hogy ez volt az első eset amelyről már pár sort írhattak a lapok. Korábban tucatnyi ilyen eset történt Magyarországon.

A dokumentumfilm

Egy magyar gép is

1985. március 21., Csömörnél egy oldalszámú MiG–23MF Kőbánya–Mátyásföld felett kigyulladt és egyes részegységeinek elvesztése – például a stabilizátor – után Störk József százados a gépből sikeresen katapultált a becsapódás előtt.

Címlapfotónk a wtinfo.hu oldalról származik.