Minden autós réme, hogy váratlanul az erdőből elé ugrik egy őz, szarvas vagy vaddisznó és összetöri az autóját. A vadászati törvény módosításával egy ilyen helyzetben a vadásztársaság még ki is fizettetheti a vadkár összegét az autóssal. Most azonban fontos változásról szólt a Magyar Autóklub ügyvédje, nincs minden veszve az autósok számára.

Pozitív változás

Vadgázolás esetén a legfrissebb jogszabályi változásokban vannak pozitívumok az autósok számára – véli Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke. A korábbi bírói gyakorlatot ülteti át a jogszabály a közutakon történt vadelütésekkel kapcsolatban, viszont egy kedvező változást új rendelkezésként is beiktat – írja az Infostart.

Autópályán és autóúton a közútkezelő a felelős

A változás lényege, hogy a gyorsforgalmi utakon, az autópályákon és autóutakon csaknem objektív felelősséget állapít meg a közútkezelőre nézve – hívta fel a figyelmet Kovács Kázmér ügyvéd. Tehát nem a vadásztársaságok, hanem a közútkezelő felelős azért, hogy ne történhessenek vadelütések. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hiányos vadvédő kerítések

Az Autóklub jogi bizottságának elnöke emlékeztetett, hogy az autópályák mellett jelenleg is vannak vadvédő kerítések, de ezek sok helyen hiányosak, nem kellően magasak, illetve vadbalesetek esetén előfordult, hogy arra hivatkoztak: a fel- vagy lehajtón tudták megközelíteni a sztrádát az állatok, még akkor is, ha a kerítés rendben volt.

Üdvözli az ügyvéd a változást

„Az autópályán most már ilyen hivatkozásnak aligha lehet helye, hiszen ismeretesek olyan műszaki megoldások, amelyek visszatartják a vadakat attól, hogy ezeken a helyeken bejussanak az autópályára. Ez egy nagyon fontos változás, ami az autósok számára kedvező, úgyhogy ezt üdvözöljük” – emelte ki Kovács Kázmér.

Baj esetén készítsünk fotót

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy vadgázolás esetén mindenképp hasznos lehet, ha készítünk felvételeket, a rendőrséget viszont feltétlenül értesíteni kell. Azért is fontos, hogy rendelkezésre álljon bizonyíték, mert ennek hiányában a közútkezelő önmagában azon a címen elháríthatja a kár megtérítését – az autó kijavításának költségét, súlyosabb esetben (sérülés, esetleg halál) a sérelemdíj kifizetését –, hogy egyáltalán vaddal történt-e az ütközés azon a szakaszon, aminek a kezeléséért ő a felelős.

Vadászoknak áll a zászló

Nemrég írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy egy friss törvénymódosítás szerint a vadásztársaságoknak áll a zászló. Egy vétlen autós, aki egy őzzel ütközik lényegében semmilyen kártérítésre sem számíthat, sőt az elgázolt vad árát is behajthatja rajta a vadásztársaság. Egy szép szarvasbika akár 6-8 millió forintot is érhet, így nagyon drága lehet az ütközés. A vadásztársaságok könnyen pénzt csinálhatnak a tragédiákból.

Változás a vadkár rendezésével kapcsolatban

Idén július elsejétől lépett érvénybe a vadgazdálkodásról, valamit a vadászatról szóló törvény módosítása. A fontosabb pontok között szerepel a vadkár rendezésével kapcsolatos változás, ami szerint nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.

Nincs felelőssége a vadásztársaságnak

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha az autóvezető nem tudja bizonyítani, hogy a vadat azért gázolta el, mert azt éppen a vadászok űzték, hajtották, lőtték, akkor a vadásztársaság felelőssége nem fog fennállni. Ha a vadásztársaságnak nincs felelőssége, nem lesz köteles megtéríteni az autóban szenvedett kárt. Sőt! A vadásztársaság igénnyel léphet fel az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban, vagyis pont fordítva lesz, mint eddig.

Fizesd ki az őzike árát

Könnyen előállhat tehát olyan helyzet, hogy egy őz az autó elé ugrik, elpusztul és az autóban is kár keletkezik. Innentől kezdve ez csak az autós problémája, a vadásztársaság még azt is kérheti, hogy az autós fizesse ki az őzike árát, amely 50 ezer forinttól sok százezerig terjedhet. Nyilván ezt is majd a vadásztársaság határozza meg. Ehhez képest tényleg jó hír, hogy legalább a kerítéssel elhatárolt utak mentén nem az autós lesz a felelős azért, ha elé ugrik egy őz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció