Az adatmigráció a különböző szoftverrendszerek közötti adatmozgatást jelenti. Az alábbiakban megnézzük, mikor kerül rá sor egy szervezet életében, mivel jár, és hogyan kivitelezhető a legegyszerűbben. 

Az adatmigráció jelentése és típusai

Adatmigráció akkor válik szükségessé, mikor egy cég úgy dönt, hogy új szoftver(eke)t szeretne bevezetni, vagy a meglévő verzióját kell upgradelni. Ilyenkor előfordulhat, hogy az adatok átforgatására nincs lehetőség, mert megváltozott például az adatstruktúra. Ehhez speciális szaktudás kell, amivel egy vállalat rendszergazdája nem minden esetben rendelkezik. Az EuroMacc adatmigráció terén is a cégek segítségére lehet, szükség esetén érdemes hozzájuk fordulni.

Két típusa van: a BitBang és a többlépcsős, iteratív adatmigráció. A BitBang keretében minden adat egyszerre kerül integrálásra az új rendszerbe. Előnye, hogy nincs párhuzamos szoftverhasználat. A többlépcsős adatmigráció keretében először csak az adatok egy része kerül integrálásra, a többi átvitele pedig fokozatosan történik meg.

Az adatmigrációban rejlő veszélyek

A legrosszabb dolog, ami történhet, hogy az adatmigráció során adatvesztés történik vagy pedig nem megfelelően valósul meg az adatok átalakítása, így az új rendszer nem ismeri fel az adatokat. Például egy számlázórendszer esetén bevételkieséshez vezet már az is, ha csak egy darab is kimarad. Ez növeli az ügyfélszolgálaton végzett munka hosszát, és az ügyfelek elégedetlenségét is. 

Az adatmigráció terén felmerülhet az a probléma is, hogy túl sokáig tart, túl költséges, nem megfelelően valósulnak meg az ellenőrzések, emiatt rengeteg hiba keletkezik, ezáltal a határidők is csúsznak. Végső esetben az is előfordulhat, hogy a két rendszer között funkcióvesztés történik. Körültekintéssel és alapos tervezéssel azonban ezek a problémák elkerülhetők. 

Az adatmigráció lépései

Fontos egy migrációs terv megalkotása, amely tartalmazza a migrálandó adatok körét, az érintett forrás- és célrendszerek körét, az ütemezést, az erőforrás-allokációt, a tervezett lépések számát és a KPI-kat. 

Az adatmapping körében kerül meghatározásra az, hogy milyen adatok kerülnek integrálásra és milyen formátumban. Fontos a lépések számának meghatározása és az, hogy többször történjen meg az iteráció, hiszen így elkerülhetők a hibák, hiányosságok. A konzisztencia-ellenőrző riportok keretében vizsgálható ez felül. Ha minden lépés tökéletesen megvalósul, a szolgáltatást igénybe vevő cég egy gördülékeny, problémamentes adatmigrációs folyamattal szembesülhet.

Az átállás rövid időn belül lehetséges, így a határidőket sem kell annyira kitolni. A költségek ennek köszönhetően csökkenthetők, hiszen elkerülhető az, hogy egyszerre két rendszer fusson. Egy szakképzett csapat valóban fennakadások nélkül tudja megvalósítani az adatmigrációt, érdemes profikhoz fordulni ebben a kérdésben. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.