Az adóhatósági ellenőrzések legfőbb célja, hogy az állam hatékonyan betartassa a jogszabályokat és megakadályozza a jogosulatlan adóelkerülést, azonban ez sokszor túlságosan nagy nyomást helyez a vállalkozásokra. Ilyen esetekben továbbá elkerülhetetlen, hogy olyan cégek is nagyító alá kerüljenek, amelyek minden adókötelezettségüket a jogszabályoknak megfelelően teljesítettek.

Jelen cikkünkben azt ismertetjük, hogy milyen kihívásokkal kell megküzdeniük az adózóknak, ha a NAV ellenőrzés után az adóhatóság negatív megállapításokat tesz a határozatában.

Az adóhatóság határozati megállapításainak közvetlen kihatásai

Amennyiben az adóhatóság a határozatában adóhiányt, késedelmi pótlékot, illetve adóbírságot határoz meg, és a vállalkozás azt meg tudja fizetni, tulajdonképpen megmenekül a legsúlyosabb következmények elől.

Sajnos gyakoribb, hogy a megállapítások pénzügyileg annyira súlyos teherrel járnak, amelynek a vállalkozás nem képes eleget tenni. Fontos kiemelni, hogy ez megeshet akkor is, amikor cégvezetőként jóhiszeműen, kellő odafigyeléssel jártunk el. Ugyanis az adóhatóság bármikor hozhat minket olyan helyzetbe, amikor az igazunk bizonyítása érdekében harcba kell szállnunk – történjen ez akár egy eltérően értelmezett jogszabályi rendelkezésnek köszönhetően vagy egy éppen változó ellenőrzési gyakorlat miatt.

Az adóhatósági megállapítások következtében a vállalkozás már nem szerepelhet az adóhatóság által vezetett „köztartozásmentes adózói adatbázisban” (KOMA), sőt bizonyos értékhatár átlépését követően a „megbízható adózó” státuszát is elveszíti. Ezenfelül a vállalkozás felkerül a „feketelisták” néven elhíresült adatbázisok valamelyikébe (az adóhiányosok, adóhátralékosok és/vagy a végrehajtás alatti személyeket tartalmazó adatbázisokba) a megállapítások jellegétől és azok végrehajtásának állásától függően. Ráadásul ezek az adatbázisok a vállalkozás üzleti partnerei számára is elérhetőek, akik a negatív események következtében sok esetben inkább az üzleti kapcsolat megszakítása mellett döntenek.

Fontos továbbá tisztában lenni azzal, hogy ha a vállalkozásnak EKAER-biztosítékot kellett fizetnie a tevékenysége folytán, akkor az adóhatóság felhasználhatja ennek az összegét, hogy kiegyenlítse a vállalkozás tartozását. A biztosíték pótlása pedig ilyen esetben természetesen szükséges, hogy a vállalkozás a tovább működhessen.

Ezek a következmények a vállalkozás összes létező és leendő gazdasági kapcsolatát tekintve rendkívül hátrányosak. Így a pénzügyi-finanszírozási tervezés is gyakorlatilag lehetetlenné válik: a hitelképesség, a (közbeszerzési) pályázatok, valamint a támogatások tekintetében is alapvető feltétel a köztartozásmentességet igazoló, ún. „nullás” adóigazolás, amelyet ilyenkor érthető módon nem állít ki az adóhatóság. Ennek eredményeképpen a hatósági megállapításoknak köszönhetően a vállalkozások könnyedén kiszorulhatnak a piacról, üzleti tevékenységük pedig szinte lehetetlenné válhat.

A végleges (jogerős) megállapítások végrehajtása és a felszámolási eljárás

A fennálló köztartozás érvényesítése érdekében az adóhatóság kezdeményezheti a társaság vagyonára vezetett végrehajtást, illetve a társaság fizetésképtelensége esetén a felszámolási eljárás megindítását. Az eljárásokról bármely piaci partner könnyedén tudomást szerezhet, mivel már a Cégközlönyben is megjelennek az erre vonatkozó információk. Ez a gazdasági kapcsolatok szempontjából elég nagy károkat okoz: a bankok a végrehajtás vagy a felszámolás miatt felmondhatják a kölcsönszerződéseket, a munkavállalók részéről pedig akár tömeges felmondásra is lehet számítani.

Amennyiben a vállalkozás túl is éli ezt az időszakot, és elkerüli a megszűnést, legtöbbször a nulláról kell újraépítenie a korábbi üzletmenetét: új kapcsolati háló mellett, új beszállítói, partneri kört kell kialakítania és jóhírnevét is ismételten meg kell alapoznia a korábbi bizalom visszaszerzése érdekében.

A cégvezetést a későbbi gazdasági tevékenysége során is „üldözni” fogja, ha a vállalkozás adótartozást hátrahagyva szűnik meg. Az adóregisztrációs eljárás erre a legkézenfekvőbb példa, mivel ilyen esetben a korábbi tulajdonosok és cégvezetők ún. „akadályhordozók” lesznek. Ez azt jelenti, hogy enyhébb esetben az adóhatóság adófizetési biztosíték nyújtásához kötheti az új cégük adószámának meghatározását, azonban rosszabb esetben egyéb érdekeltségeik adószámát is kockáztathatják.

Tanulságok, tanácsok, trükkök

„A hatósági megállapítások ismeretében sem feltétlenül biztos, hogy a drága és elhúzódó jogorvoslat a leggazdaságosabb megoldás, különösen akkor, ha ennek jogalapja a szakértő véleménye szerint gyenge lábakon áll” – mondja Barta Péter, adójogász. Az adóhatóság is tud enyhíteni a megállapítások anyagi terhein bizonyos korlátok között, ilyen például a fizetési halasztás vagy a részletfizetés engedélyezése. Ez nem egy ördögtől való dolog, mivel az adóhatóságnak is elsősorban az az érdeke, hogy a meghatározott adókülönbözet az államkasszába landoljon. Hasonlóan jó módszer lehet, ha az adóhatósági megállapítások közül az adóbírság mértékét vagy összegét próbáljuk meg mérsékelni. Erre sok más mellett intézményesített megoldás is létezik, mégpedig az ún. „feltételes adóbírság kedvezmény”, amely azt jelenti, hogy ha lemondunk a fellebbezés lehetőségéről és befizetjük az adókülönbözetet, akkor megspórolhatjuk a kiszabott adóbírság 50%-át.

Befejezésképpen szintén fontos szem előtt tartani, hogy a végrehajtás terheinek csökkentésére is számos stratégiát alkalmazhatunk. Többek között elérhetjük a végrehajtás felfüggesztését vagy megszüntetését, ezen eszközök legtöbbje pedig külön-külön is érvényesíthető bizonyos végrehajtási cselekmények esetében. Továbbá végrehajtási kifogással tiltakozhatunk a végrehajtó jogellenes végrehajtási intézkedései ellen.

Adóellenőrzés, vagy adóper folyik cége ellen? Vegye fel a kapcsolatot tapasztalt adójogász kollégáinkkal!

Weboldal: kopogtatanav.hu

E-mail: [email protected]

Telefon: +36 1 889 2800

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: kopogtatanav.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.