Ez elektromos autók terjedésével óriási szükség lesz akkumlátorokra. Magyarország ebben a világversenyben jó pozíciókat akar elérni, ennek érdekében egymás után épülnek az akkumlátorgyárak Budapesten és környékén. Göd, Sóskút, Tárnok kissé távolabb pedig Iváncsa, Komárom és Jászberény a célpont. Az itt élő emberek egy részének nagyon nem tetszik, ami az otthonaik közelében történik. Mivel senki sem hallgatja meg őket, dokumentumfilmben mondják el a kételyeiket, aggodalmaikat. A videót a cikkünk alján nézheted meg.

Akkumlátor-nagyhatalom

Az elektromos közlekedés hamarosan húzóágazat lesz. Magyarországnak készülnie kell arra, hogy az erőviszonyok világszerte átalakulnak, az államok versenyében pedig azok lesznek sikeresek, amelyek a felemelkedő iparágakban vezető szerephez jutnak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel indokolta idén januárban, hogy a kormány a hagyományos autók mellett az elektromos járművekhez kapcsolódó termelést, például az akkumlátorgyártást is jelentős támogatásokkal ösztönzi. Ide kapcsolódik: Különleges gazdasági övezet jön létre a gödi Samsung gyárnál

A gyárak mellett élők szenvedik el a következményeket

Miközben Magyarország akkumlátor-nagyhatalommá válik a gyárak melletti lakosságnak nincs beleszólása semmibe, a következményeket viszont ők szenvedik el – hangzik el abban a dokumentumfilmben, amelyben a Göd-Ért Egyesület, az Élhetőbb Monostorért közösség tagjai és egy volt dolgozó beszél a problémáról. Ezt se hagyd ki: Méltánytalan, amit Göddel tesznek – állítja a polgármester, a Samsung-adó felét sem kapja meg a település

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

100 méterre a házaktól

„Ha a buszmegállókba csak a látványterveket rakták volna ki, akkor nem épül meg, mert senki nem akarná ezt” – mondja Monostori Kristóf a filmben. Alig 100 méterre vannak Gödön az első házak a világ egyik legnagyobb akkumlátor gyárától. „Amerikában a Tesla egy ilyen komplexumot a sivatag kellős közepén épít fel, nagyon messze a lakóterületektől.” – mondja a gödi Benedek István.

A lakók voltak itt előbb

„Mi voltunk itt előbb, mi alakítottuk ki a normális életünket és megérkezett ez a multi, akit ez egyáltalán nem érdekel” – tesz hozzá a szintén Gödön élő Kecskés Krisztina. Azt is elmesélte, hogy az ő utcájukat 1999-ben nyitották meg, a lakók főleg Budapestről kitelepülő kisgyerekes családok voltak, és akkor nyoma nem volt Samsungnak.

Profithajhászat

Ha nincs rászorítva a gyár arra, hogy őszintén, átláthatóan kommunikáljon és a lakosság érdekeit is figyelembe vegye, akkor miért tenné? Ez csak a profithajhászásról szól, semmi másról – hangzik el a filmben. Ide kapcsolódik: Veszélyes elektrolit-szivárgás a gödi Samsung-gyárban, a polgármester elől is elhallgatták az üzemzavart

Leragasztják a mobiltelefonokat

Budaházi Zoltán, a Samsung korábbi dolgozója elmondta, csak titoktartási szerződés aláírása után lehetett belépni a gyárba, semmilyen telekommunikációs eszközt nem lehet bevinni, a mobilokat pedig le kell ragasztani egy samsungos matricával. Aki ezt leveszi, az fegyelmit kap és kirúgják.

Biztonsági őrökök

A gödi Samsunk beruházás valóban óriási. Több négyzetkilométer területen alakítják át teljesen a tájat. A Gödön élő Bodnár Zsuzsa elmondta: Mivel kiemelt nemzetgazdasági beruházás a Samsung, azért gyorsan kapnak engedélyeket, de a lakosságot semmi lényegesről sem tájékoztatják. A filmben azt is bemutatják, hogy mennyi biztonsági őr figyelte a filmes stábot, amikor a felvételeket készítették.

25 ezer tonna méreg

A helyiek szerint az is probléma, hogy Gödről évente 25 ezer tonna mérgező anyagot szállítanak át Sóskútra, a budapesti agglomeráció másik végére, hogy azt elektrolit formájában visszavigyék Gödre. Ez nem csak veszélyes, de jelentősen megterheli az utakat is – mondja Bodnár Zsusa a filmben.

Megszólalnak a szirénák

A hölgy hozzátette, nagyon robbanásveszélyes a Gödön kezelt vegyianyag, sokféle anyag szabadulhat ki a levegőbe, ha történik valamilyen baleset. Ha megszólalnak a szirénák a gyárban, akkor azonnal be kell mindent zárni és a ház legkisebb helységébe kell bemenni, mert fél órán belül halálos is lehet ez a gáz – tette hozzá egy másik megszólaló. Ezt is olvasd el: Kigyulladhatnak gödi Samsung gyárban készült akkumlátoroktól a Fordok és a BMW-k

Víz alatt is ég

A Gödi gyárban dolgozó fiatalember arról is beszámolt, hogy látott a gyárban egy kisebb balesetet, amikor az egyik robot elejtett egy vegyianyagokkal teli kazettát. A kiömlött folyadék füstölni kezdett a padlón, majd kigyulladt. Vízzel nem lehet oltani, mert a víz alatt is ég, csak homokkal lehet elfojtani a lángokat. Ilyen gyár épül a lakóházaktól alig 100 méterre Gödön.

A filmet itt lehet megnézni

Kiemelt kép: A Gödnél épülő Samsung gyár – Részlet a filmből