Egy-két pohár alkoholos ital nem okoz gondot, de ha az ember túlzásba viszi, óhatatlanul megérkezik a másnaposság.

Aki fogyasztott már alkoholt és túlzásba vitte, annak ismerős lehet a másnaposság és annak tünetei. Köztudott, hogy a másnaposság akkor jelentkezik, ha az ember nagyobb mértékben iszik alkoholos italt. Ehhez érdemes jobban ismerni az alkoholos italok típusait, és jó tudni, hogy a tünetek csökkenthetőek. Ajánljuk figyelmedbe a Reset étrend-kiegészítők hatóanyagait.

Sör és bor

A sörhöz és borhoz hasonló, alacsonyabb alkoholtartalmú italokat általában erjesztéssel készítik, méghozzá cukor- vagy keményítőtartalmú alapanyagok felhasználásával.

  • A sör napjaink legelterjedtebb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott alkoholos itala, mely valószínűleg az egyik legrégebben ismert nedű is. Európa északi részéről indult világhódító útjára és terjedt el a Föld minden részén. További érdekesség, hogy a világon a víz és a tea után ebből az italból fogy a legtöbb. Elkészítéséhez gabonacefre szükséges, melyet malátával főznek és erjesztenek, legtöbbször 100%-ban árpamalátát használva, de sok esetben kukorica, rozs vagy búza is keverhető hozzá. Tartósítási és keserűbbé tevési szempontból emellett komlót is adnak még a főzethez a sörmesterek. A 4-6%-os alkoholtartalom között mozgó sör két főbb típusba sorolható, ez a alsóerjesztésű (lager) és a felsőerjesztésű (ale) sör.
  • A szőlőből készült bort sokkal tovább erjesztik, mint a sört, ezt a folyamatot aztán érlelés követi, mely eltarthat több hónapig vagy évig is. A szőlőbor 9-16%-os alkoholtartalommal bír átlagosan, a gyümölcsboroknál a 4-5% jellemző. Mivel a bort szívesen fogyasztják étkezés során is, a másnaposság kialakulásának így kevesebb esélye van.
  • A borhoz kapcsolódik még a pezsgő készítése, mely úgy történik, hogy a bor palackozása előtt egy kevés cukrot adnak hozzá, amitől beindul a másodlagos erjedés.

A szeszes italok

Ha nem erjesztéssel, hanem lepárlással készítik az alkoholt, akkor égetett szeszről vagy párlatról beszélünk, összefoglaló nevén szeszes italról, ebben az esetben 15-20%-os alkoholtartalmú italokról van szó. A megerjesztett alapanyagok lepárolják, így az alkoholtartalom sűrűsödik, távozik az ízanyagok nagy része – ez utóbbi attól függ, hogy milyen lepárlási módszert folytatnak a készítők. Ha nem maradnak meg az aromák és utólag ízesítik a szeszt, akkor likőr készül.

Mivel a szeszes italok magasabb alkoholtartalommal bírnak, ha azok fogyasztása közben már bódultságot érzékelünk, a másnaposság szinte biztos lesz a következő napon.

Mi a helyzet a koktélokkal?

Aki előszeretettel koktélozik, annak rossz hír lehet, ezek különböző alkoholok és szirupok keverékéből állnak, legalább egy, de van, hogy többféle égetett szesz is van bennük, így fogyasztásuk után igazán megnő az esélye a másnaposság jelentkezésének.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a resetlifestyleproducts.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.