Még nincs ugyan végleges döntés, de korábban felreppent a hír, hogy a kormány a magánorvosokat állami egészséségügybe kényszerítené.

Ez történt tavaly év végén

A kormány honlapján tettek közzé egy belügyminisztériumi rendelettervezetet. Ennek értelmében visszakényszerítették volna a magánellátásban tevékenykedő doktorokat az állami ellátásba. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt tervezte a kormány

A továbbképzésre kötelezett orvosok valamint az egészségügyi felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezők csak szigorú feltétellel kaphattak volna igazolást a gyakorlati továbbképzésük teljesüléséről. Havonta húsz órát kellett volna eltölteniük az elképzelés szerint egy közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál. Alternatívaként tíz órányi ügyeletet is vállalhattak volna.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Visszavonulót fújt a Belügyminisztérium

A nagy tiltakozás hatására az eredeti formában nem vezették be a rendeletet. A gyakorlati képzési kötelezettséget kizárólag a szakellátásban végzett általános orvosi diplomához kötött tevékenységek esetében vezetnének be, szólt a tárca közleménye.

Facebook-csoportban szerveződnek az orvosok

Létrejött a Magánorvosok az egészségügyért nevű Facebook-csoport. Közzé is tettek egy állásfoglalást, amelyben arról is írnak, hogy elfogadhatatlannak tartják azt, hogy a a szakmai továbbképzésük gyakorlati idejére a magánorvosokat szolgálati jogviszonyba és közfinanszírozott intézménybe kényszerítsék, szúrta ki a Népszava.

Van ok az aggodalomra?

Az állásfoglalás szerint van alapja annak, hogy amennyiben a kormány valamilyen módon mégis bevezeti a tervezetet, annak beláthatatlan következményei lesznek. E szerint azok, akik a magánszférában dolgoznak jelenleg, vagy feladhatják a hivatásukat, vagy pedig külföldön folytatnák tevékenységüket. Ez csak tetézné a munkaerőhiányt, ami az egészségügyben tapasztalható.

Ezek is érdekelhetnek!

Sok százan csatlakoztak

Néhány nap leforgása alatt 700-800-an csatlakoztak a csoporthoz. Ezt Fried Zoltán mondta el a lap számára, aki a csoportot képviseli. Elárulta azt is, hogy bár felmérést nem készítettek, hogy ki hogyan reagálna az orvosok közül egy ilyen döntés esetén, de “körbekérdeztek a szakmában”.

Mi lenne a megoldás?

Fried Zoltán szerint meg kell teremteni azokat a körülményeket, amelyek esetén önként visszamenjenek az orvosok az állami egészségügybe. Ennek érdekében szükséges volna eltörölni a jogviszonnyal kapcsolatos szabályokat. Ez egy téves döntés volt szerint.

Ezt kellene még tenni

A vezényelhetőség törlését szintén szorgalmazza, továbbá a közalkalmazotti védett státuszt is vissza kellene adni Fried Zoltán szerint. Hozzátette, nem lehet elfogadni azt, hogy pontosan nem körülírt minőségi értékelés után húsz százalékot is levonhatnak a bérekből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív