Az elmúlt években egyre többen fordulnak az egészségesebb életmód felé, ami magában foglalja az étkezési szokások átalakítását is. A hagyományos, finomított búzalisztet sokan próbálják meg lecserélni alternatívákra, de nem mindig könnyű eligazodni a különféle lehetőségek között.

Szerencsére a lisztkeverékek világában olyan praktikus megoldásokra lelhetünk, amely egyszerre egészséges és kényelmes, emellett sokoldalúan felhasználható.

Mi is az a lisztkeverék?

A Reform Nagyker lisztkeverékei olyan, előre összeállított lisztekből, őrleményekből, maglisztekből vagy akár rost- és fehérjealapú komponensekből álló keverékek, amiket sütési célokhoz igazítanak. Legyen szó gluténmentes kenyérről, paleo süteményekről, esetleg szénhidrátcsökkentett pizzáról, ma már szinte mindenre van valamilyen lisztkeverék a piacon.

Ezeknek a termékeknek az az előnye, hogy az arányokat és az összetevőket a gyártó már összeállította, nekünk nem kell őket külön kiválasztani. Nem lesz szükség külön mandulalisztre, bambuszrostra vagy éppen útifűmaghéjra sem, nem kell azon gondolkodni, hogy milyen arányban keverjük őket bele ahhoz, hogy a megfelelő állagot kapjuk.

Milyen egyéb előnyeik vannak?

Mivel a keverékek receptúrája stabil, így mindig kiszámítható, hogy az eredmény jól sikerül-e vagy sem. Nem lesz túl száraz az étel, nem esik össze, és nem is marad nyers a közepe. Ehhez persze fontos, hogy kövessük a csomagoláson szereplő utasításokat. Tulajdonképpen bárki sikert érhet el velük, ami a kezdők életét is jelentősen leegyszerűsíti.

Emellett, aki gluténmentes, laktózmentes, cukormentes vagy vegán étrendet követ, annak a lisztkeverékek szintén leegyszerűsítik a mindennapokat. A címkén ugyanis minden esetben egyértelműen fel van tüntetve, hogy milyen étrendhez javasolt, így könnyen megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt.

Ami talán még fontosabb, hogy a legtöbb esetben táplálóbb összetevőket, jobb tápanyagprofilt érhetünk el velük. Sok keverék tartalmaz többek között teljes kiőrlésű gabonát, magliszteket, rostokban gazdag alapanyagokat, mint az inulin vagy a bambuszrost. Emellett nem maradhat ki belőlük a növényi fehérjeforrás sem, ami általában borsófehérje vagy rizsfehérje.

Milyet érdemes választani?

A döntés attól függ, hogy mit akarunk készíteni és milyen étrendet követünk. Kenyérhez a legjobb a gluténmentes keverék, amely rizs-, kukorica-, valamint hajdinaliszt és különböző kötőanyagok kombinációjával készül. Ennek köszönhetően puha, jól szeletelhető kenyér süthető belőlük. A szénhidrátcsökkentett kenyérlisztek pedig kiválóak lehetnek cukorbetegek vagy fogyókúrázók számára, ezek ugyanis gyakran tartalmaznak rostot és növényi fehérjéket.

Ha viszont süteményekhez keresünk lisztkeveréket, akkor a paleo lehet a jó választás, ami egyedi ízt és puhaságot ad az édesség számára. A vegán keverékek pedig tojáshelyettesítővel és növényi összetevőkkel készülnek, ezáltal mindenféle állati eredetű hozzávalók nélkül is működnek.


Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a reformnagyker.hu oldalt működtető cég.