A Párbeszéd és az LMP olyan törvénymódosító javaslatot dolgozott ki, amely az 1993-95 óta a Várnegyedben önkormányzati lakást bérlőknek lehetővé tenné az ingatlanvásárlást – jelentették be az ellenzéki pártok politikusai. Budafokon néhány panellakáson megy a huzavona.

Méltányos helyzet

 Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere emlékeztetett: a legutóbbi önkormányzati választáson azt vállalták, hogy méltányos helyzetet teremtenek azoknak az önkormányzati bérlőknek, akik a rendszerváltás után nem vásárolhatták meg azokat a bérleményeket, amelyekben éltek.

Régén bérlőnek kell lenni

Az akkori lakásprivatizációnak megfelelő feltételek mellett tennék lehetővé az ingatlanvásárlást azoknak, akik csaknem három évtizede bérelnek ingatlant a városrészben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Alkotmánybíróság

Csárdi Antal, a Várnegyed országgyűlési képviselője hangsúlyozta, indítványuk megfelel az Alkotmánybíróság által támasztott kritériumoknak, továbbá figyelembe veszi az önkormányzat tulajdonosi érdekeit is.

Nyáron szinte bárki megvehette volna

Nyáron a fideszes parlamenti többség is arról fogadott el egy javaslatot, hogy a várnegyedben az önkormányzati bérlakások bérlői piaci ár alatt megvásárolhatják a bérlők – emlékeztet a 444.hu.

Megvenni, eladni

Böröcz László eredeti javaslata szerint az önkormányzatoknak kötelező lett volna eladni a világörökségi területeken lévő bérlakásokat a bérlőknek, akkor is, ha csak 1-2 éve költöztek be. A tervezetben nem volt semmilyen szabályozás arra nézve, hogy a piaci ár alatt lakáshoz hozzájutott bérlők nem adhatják tovább azokat sokkal magasabb áron.

Mindenki tiltakozott ellene

Böröcz javaslata ellen fideszes polgármesterek is tiltakoztak, akárcsak ellenzéki politikusok és civil szervezetek, hiszen ellehetetlenítette volna, hogy az önkormányzatok segítsenek a helyben élők lakhatási gondjain, és csorbította volna az autonómiájukat is. Az LMP és a Párbeszéd politikusai, az MSZP, a DK és a Momentum politikusaival bojkottálták az akkori szavazást.

Bayer Zsolt esete kiverte a biztosítékok

Ahogy a BudaPestkörnyéke.hu-n beszámoltunk az I. kerületi polgármester azt ígérte, hogy elrendeli Bayer Zsolt két várbeli lakáscseréjének vizsgálatát, miután szerinte a publicista egy interjúban beismerte, hogy kijátszotta a hatályos jogszabályokat.

A kormánypárti közíró interjúja

Az 1. kerület ellenzéki polgármestere  V. Naszályi Márta közleményében idézte Bayer Zsolt, az Azonnalinak adott nyilatkozatát: „Jön pár ügyvéd és elmondja, hogy ez úgy működik, hogy el kell cserélni, aztán vissza kell venni, és akkor így jut hozzá a bérlő ahhoz a pénzhez, amit szeretne. Miután én elolvastam az önkormányzati újságban, hogy mennyi az ára, nem az ujjamból szoptam, mégis, mit kellett volna nekem mondani? Hogy hahó, emberek, itt valami nagy gáz van?”

Mikor olvasgatok én lakástörvényt?

Bayer Zsolt a cikk szerint azt is hozzáfűzte: „Amikor én ezt az egészet 2017–18-ban lezongoráztam és kifizettem a pénzt, majd felújítottam ugyanannyiért a lakásokat, nekem fogalmam sem volt. Mikor olvasgatok én lakástörvényt önök szerint? Menjenek fel a Várba, és kérdezzék meg: tízből tizenegy így csinálja, mert máshogy nem lehet.”

Kövér László munkatársának fura lakásügye

Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke, az erdélyi származású Veress László családja használ egy II. kerületi ingatlant, amit egy elvben határon túli magyarokat támogató alapítvány vásárolt meg. Az alapítvány egy tajvani tajvani milliárdos közbenjárásával jutott hozzá több mint 300 millió forinthoz – írja a 24.hu.

Anyósa nyitott ajtót

A pénzből a villalakáson túl egy Audi A6-osra is futotta, amit a kuratórium elnöke használ, a sógornője pedig 1,8 millió forint adományt kapott, bár nem is határon túli. Az érintettek először tagadtak, de kiderült, hogy a rokonság lakik a házban.

Budafokon 10 panellakás miatt áll a bál

10 panellakást adná el az önkormányzat a benne lakóknak. Erre azért kerülne sor, mert a panelház felújítása után az önkormányzattól túl sok pénzt követeltek volna. A polgármester az eladás mellett van, az ellenzék ezt nem ellenzi kategorikusan, de több értékbecslést szeretne. Képviselőjük szavaiból az sejlik ki, hogy nem szeretnék áron alul elkótyavetyélni a közvagyont. Az huzavonáról egy helyi lap, a huszonketto.hu közöl folyamatosan cikkeket.