Megújul és biztonságosabb lesz a VIII. kerületi Somogyi Béla utca, a korszerűsítés a Blaha Lujza tér felújításához kapcsolódik, és előreláthatólag 2022-ben kezdődik meg – tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ. A felújításból a főváros kihátrált, Józsefváros azonban adott 220 milliót az építkezésre.

Mintha minden a tervek szerint menne

A terveknek megfelelően, folyamatosan és ütemezetten halad a Blaha Lujza tér korszerűsítése – írták az MTI-nek. Ahogy arról korábban beszámoltunk a Blaha Lujza téren már állnak a közismert gombák. A Somogyi Béla út felújítása körül azonban politikai vita alakult ki.

Ezért lesz jó

Biztonságosabbá teszik az iskola előtti útszakaszt, a parkolókat újraosztják, újabb fákat ültetnek, szélesebb járdákat alakítanak ki, megújítják a burkolatot és korszerűsítik a közvilágítást – sorolták. A felújítás után egyirányú lesz a forgalom a Stáhly utca felé – tették hozzá.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Finom magyarázkodás

A BKK kitért arra, hogy a Somogyi Béla utca felújítása opcióként kapcsolódik a Blaha Lujza tér rekonstrukciójához, a munkák annak köszönhetően kezdődhetnek el, hogy a józsefvárosi önkormányzat biztosítja az ehhez szükséges forrást.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyi

A fővárosi önkormányzat megbízásából a BKK bonyolítja le a felújítást, a felek erről szerdán kötöttek megállapodást. A felújítás megvalósítása – tartalékkerettel együtt – várhatóan bruttó 220 millió forintba kerül.

De ki fizet?

A Somogyi Béla utca átépítése opciós tételként szerepelt a Blaha Lujza tér tenderében, ez azt jelenti, hogy a forrás rendelkezésre állása esetén, városvezetőségi döntés után hívhatta le a BKK – olvasható a közleményben.

2022-tól dolgoznak

A BKK közölte: a terveket az érdeklődők lakossági fórum keretében ismerhetik majd meg. A kivitelezés várhatóan 2022-ben kezdődhet, és még abban az évben, a tér felújításával együtt befejeződhet.

A Fidesz lakossági nyomásról beszélt

A józsefvárosi Fidesz a lakossággal összefogva petíciót indított annak érdekében, hogy megvalósuljon a rekonstrukció. Ennek a nyomásnak engedve döntött november 18-án a képviselő-testület az utca felújításáról – írja a Hírnyolc. A frakció tagjai júliusban körbejárták a Somogyi Béla utcát, és közel 200 helyi támogató aláírását gyűjtötték össze a felújítás megvalósítása érdekében. Az ő olvasatukban ugyanis a főváros, bár az utca eredetileg a Blaha Lujza térrel együtt szépült volna meg, ezt azonban a fővárosi vezetés megtorpedózta.

A józsefvárosi polgármester közbelépett

A Somogyi Béla utca felújítása a Blaha Lujza tér rekonstrukciós csomagjában lett volna finanszírozva, de a drasztikus költségvetési megszorítások okán már csak opcióként, feltételes része volt a térfelújítás közbeszerzési csomagjának. A Blaha Lujza tér „költségcsökkentett” tervei is br. 800 millióval meghaladták az eredeti költségtervet – írja a közösség médiában Pikó András.

Erről az utcáról van szó

Bevállalták a 220 milliót

A józsefvárosi polgármester elmagyarázta, hogy miért lesznek hajlandók 220 milliót fizetni. “Ha most Józsefváros a főváros helyett nem vállal kötelezettséget a jövő évi költségvetése terhére a Somogyi Béla utca felújítására, akkor a kedvező közbeszerzési opciók helyett csak később, jóval többért lehetett volna rendbe tenni ezt a fontos közterületünket. Nem akartuk ezt a lehetőséget elszalasztani.

A poszt, benne a politikai indoklás