A vállalatirányítási rendszerek bevezetése kapcsán az automatikus azonosítási technika kiválasztásánál gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon az RFID vagy a vonalkód-e a jobb megoldás. 

Erre a kérdésre azonban nem egyszerű válaszolni, sőt: tulajdonképpen nem is létezik egyértelmű válasz, hiszen amelyik tulajdonság az egyik megoldás erőssége, az általában a másik gyengesége. 

Melyik technológia hogyan működik?

Az RFID használata során az azonosító és a leolvasó rádióhullámok útján kommunikál egymással. Ily módon az olvasónak nem kell fizikailag is látnia az azonosítót, elegendő, ha a közelben van.

A vonalkódnál pedig az olvasókészülék a kódot alkotó vonalakat és közöket olvassa be. Ilyeneket láthatunk az üzletekben a termékek csomagolásain, de tulajdonképp vonalkódnak tekinthető a mostanság egyre szélesebb körben terjedő QR-kód is. A leolvasás itt optikai módon történik, tehát az olvasónak látnia is kell a kódot ahhoz, hogy be tudja azonosítani. 

E két technológiát sokszor együttesen is alkalmazzák, ezért mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett, érdemes átböngészni a Smartindy weboldalát, majd tanácsot kérni a cég szakértőitől. 

Mikor jobb megoldás az RFID használata?

Az RFID azonosítók egyik nagy előnye, hogy nem kell “látótávolságban” lenniük az olvasóval. Vagyis nem kell például kibontani egy konténert vagy dobozt, ahhoz, hogy a benne lévő termékek azonosítóit leolvassuk. Ugyanezen okból nem jelentenek gondot a fényviszonyok sem, az olvasás működik sötétben vagy erős napsütésben is. 

Ráadásul az is megoldható, hogy egyszerre több azonosítót is beolvassunk, így akár egy raklapnyi áruval is rövid idő alatt végezhetünk, aminek fontos szerepe van például a berakodás előtt. További előny, hogy bizonyos típusú RFID tagek adattartalma újraírható, amire a vonalkód esetén nincs lehetőség, hiszen itt változás esetén új címkét kell nyomtatni.

Mikor jobb megoldás a vonalkód használata?

A vonalkódolvasó készülékekkel egyszerűbb “célozni,” ami lényeges akkor, ha csak egy-egy terméket szeretnénk beolvasni. Amíg a RFID készülék az összes közelben lévő taget azonosítja, addig a vonalkódolvasót elég csak a vonalkód közelébe tenni, és máris megtörténik az azonosítás. Emiatt viszont itt nem alkalmazható az a megoldás, hogy a doboz vagy a raklap megbontása nélkül azonosítsunk az árucikkeket.

Mivel a vonalkódok beolvasása optikai elven történik, ezért fontos a megfelelő fényviszonyok biztosítása, a túl sötét vagy túl világos környezet hátráltató tényező lehet. Az adatok beolvasását viszont nem befolyásolja az, hogy a címke milyen felületre került felragasztásra (RFID esetében ez okozhat gondot), illetve a műveletet nem zavarják meg a környezeti rádiófrekvenciás zajok sem.

Láthatjuk, hogy a döntés sokszor közel sem egyértelmű, ezért kérjünk tanácsot egy vállalatirányítási rendszerekben járatos szakértőtől!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!