Balesetet szenvedett egy 30 év körüli dolgozó a Samsung gödi gyárában. Az eset még múlt csütörtökön történt, friss hír, hogy a férfi a kórházban belehalt a sérüléseibe. A halált okozó baleset előtt pár nappal tűzesethez riasztották a Samsung gyárban a tűzoltókat, augusztusban pedig veszélyes elektrolit szivárgás történt, de erről a cég csak akkor szólt, amikor a gödi polgármester ezt megtudta és rákérdezett.

Meghalt a Samsung dolgozója

Meghalt a gödi Samsung-gyárban balesetet szenvedett férfi. A hírt a Samsung SDI megerősítette. Mint fogalmaznak: „Fájdalommal tudatjuk, hogy a november 3-án történt munkahelyi baleset következtében, kollégánk a kórházban életét vesztette. A baleset körülményeinek kivizsgálása jelenleg is folyamatban van. Cégünk maximálisan együttműködik az érintett hatóságokkal a baleset kivizsgálása során. Őszinte részvétünk kollégánk családjának, barátainak és szeretteinek – írta a Magyar Narancsnak a Samsung SDI PR-munkatársa, Bagoly Katinka. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Súlyos sérülések

A szerdai baleset után a sajtós azt nyilatkozta, hogy kollégájukhoz perceken belül kiérkezett a telephelyen szolgáló mentőszolgálat, akik ellátták a sérület, majd azonnal kórházba szállították. A Magyar Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál arról tájékoztatott, hogy a helyszínre egy esetkocsit riasztottak, és egy 30 év körüli férfit szállítottak kórházba ellátást követően súlyos sérülésekkel, de stabil állapotban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Öszepréselte a gép a fejét

Az Ezalényeg.hu úgy tudja, hogy a baleset azért történt, mert egy gép valamilyen okból nyitott ajtóval elindult, holott elméletileg csak zárt állapotában indítható, a vészmegállító sem állította meg. A fiatal férfi fejét a gép összepréselte, aminek következtében súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A portál értesüléseit a Samsung később cáfolta.

Tűzeset

A végzetes üzemi baleset előtt négy nappal tűzeset történt a gödi Samsung gyárban. Balogh Csaba, Göd polgármestere akkor a közösségi oldalára tette ki a Samsung közleményét, ezt írták:

Veszélyes anyag

Ezúton tájékoztatjuk a gödi lakosságot, hogy gyárunk területén 2021. október 30-án hajnalban tűzeset történt. A karbantartási munkálatok során észlelt tüzet, – amely a gyártási folyamatot nem érintette – a telephelyünkön szolgáló tűzoltó kollégáknak perceken belül sikerült megfékeznie és eloltania. A hatóságot értesítettük, a tűzeset kivizsgálása folyamatban van, amelyet valószínűleg elektromos zárlat okozott. Személyi sérülés nem történt. Katasztrófavédelmi engedélyhez kötött veszélyes anyag nem volt érintett a tűzben, környezetszennyezés nem történt.” – írták a tűzesetről.

Elektrolit-szivárgás

Augusztus 8-án az elsők között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy elektrolit-szivárgás történt előző nap a gödi Samsungnál, ezt nem a cég jelentette be, hanem a gödi polgármester miután rákérdezett a vállalatnál. A cég csak ezt követően ismerte el az üzemzavart. Az elektrolit az akkumlátorok gyártásához használt veszélyes vegyi anyag, nagyobb mennyiség levegőbe kerülése súlyos mérgezést okozhat.

Savas és lúgos anyagok

Az elektrolit az akkumlátorok gyártásához nélkülözhetetlen savas vagy lúgos anyag. Az akkumlátorban ezek a vegyületek vizes oldata a töltéshordozó, amely elektromos áram vezetésére képes. A Samsung egy korábbi dolgozója egy dokumentumfilmben nemrég elmondta, hogy a gödi gyárban látott egy kisebb balesetet, amikor az egyik robot elejtett egy vegyianyagokkal teli kazettát. A kiömlött folyadék füstölni kezdett a padlón, majd kigyulladt. Vízzel nem lehet oltani, mert a víz alatt is ég, csak homokkal lehet elfojtani a lángokat. Ide kapcsolódik: „Az agglomerációba építjük a világ legnagyobb akkumlátorgyárát, akarjátok-e? Na ezt senki sem kérdezte meg” – mondják Gödön, ahol katasztrófára készülnek a Samsung gyár mellett élők

A gyárak mellett élők szenvedik el a következményeket

Miközben Magyarország akkumlátor-nagyhatalommá válik a gyárak melletti lakosságnak nincs beleszólása semmibe, a következményeket viszont ők szenvedik el – hangzik el abban a dokumentumfilmben, amelyben a Göd-Ért Egyesület, az Élhetőbb Monostorért közösség tagjai és egy volt dolgozó beszél a problémáról. Ezt se hagyd ki: Méltánytalan, amit Göddel tesznek – állítja a polgármester, a Samsung-adó felét sem kapja meg a település

Különleges ipari terület

A kormány egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy a Samsung gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánítja. A város így jelentős adóbevételektől esett el, amelyek a Pest Megyei Önkormányzatához kerültek, a döntés miatt elvesztette a település a területének 20 százalékát is. IDE KAPCSOLÓDIK: Kiakadt a gödi polgármester: elvenné a kormány a település 20 százalékát és a bevételük harmadát

Elektrolit gyár az agglomerációban

Kevesen tudják, hogy az agglomeráció másik felén, Sóskúton ezekben a pillanatokban épül 11 milliárd forintból egy új elektrolitgyár. A Dongwha Electrolyte Hungary Kft. a Samsung SDI, az SK Innovation és más nagy koreai akkumulátorgyártók magyarországi beruházásai ugyanis olyan beszállítói igényt teremtettek, amely egy új elektrolitgyár megépítését indokolttá tette.

Sóskútnál épül az új üzem

A cég első európai gyársa Magyarországon, Sóskúton jön létre mintegy 13 ezer négyzetméternyi termelő területtel, ahol részben az akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyártják majd, részben pedig az akkumulátorgyártás során előálló oldószereket, vegyi anyagokat újrahasznosítják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Samsung gyár Gödön – Forrás: Facebook