Alig adták át, máris forrnak az indulatok az ultramodern épület miatt. Egészen pontosan egyes feliratok nem tetszettek valakinek, aki bepanaszolta az ügyet az oktatási jogok biztosánál, aki ezért vizsgálatot indított.

Orbánt idézték

Csütörtökön adták át Csepelen a 22,5 milliárd forintból felújított Jedlik Ányos Gimnáziumot. Az iskola falára felkerült „Magyarország hét törvényének”, is nevezett bölcsességcsokor, amit Orbán Viktor 2020. augusztus 20-án, egy beszédében sorolt fel. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Táblán Németh Szilárd is

Az Orbán-idézet mellett egy, a felújításnak emléket állító táblát is avattak. Ezen pedig – Orbán Viktor neve mellett – a csepeli fideszes országgyűlési képviselő, Németh Szilárd neve is szerepel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vizsgálódnak

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa egyelőre nem tudott arra válaszolni, hogy szerinte van-e helye a pártpolitikai idézetnek egy közoktatási intézményben. Az RTL Híradónak elmondta, panaszt kapott az ügyben, ezért vizsgálatot indított.

Raporton a tankerületi vezető

Hozzátette, amíg tart a vizsgálat, addig nem tud nyilatkozni az ügyben. A vizsgálat során az iskola igazgatóját és a tankerület vezetőjét is meg fogja keresni, az eredményről pedig tájékoztatja majd a nyilvánosságot.

A gimnázium belülről

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A BM-ig kerültek a kérdések

A híradónak a gimnázium igazgatója először nem akart nyilatkozni, a tankerületi vezetőhöz terelte az újságírókat. Végül a Belügyminisztérium válaszolt a kérdésekre.

Ki dönt?

Azt írták, hogy nem a kormány, a Belügyminisztérium, a köznevelési államtitkárság vagy a Klebelsberg Központ dönt a köznevelési intézmények belső tereinek dekorációjáról. Ha nem ők, akkor vajon ki? – merülhet fel a kérdés.

Politikának nincs helye az iskolában

Később az iskola igazgatója is elmondta véleményét az ügyről. Bese Benő úgy fogalmazott, csak akkor szembesült a feliratokkal, amikor már felszerelték azokat. Hozzátette, aggályos lehet egy ilyen tábla, mivel a törvény is kimondja, hogy politikának nincs helye az iskolákban.

A hét törvény

„Magyarország hét törvénye” Orbán Viktor miniszterelnök szerint: Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse! Minden magyar gyermek újabb őrhely! Az igazság erő nélkül keveset ér! Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni! Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük! Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs! Egyetlen magyar sincs egyedül!

Ilyen lett a tornacsarnok

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

22,5 milliárd forint

Az iskolát csütörtökön adták át, az ünnepségen Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára arról beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy az alapításakor is korszakalkotó intézmény 22,5 milliárd forintból kívül-belül megújulhatott, annak ellenére, hogy a világ nyugati országai jelentős gazdasági nehézségekkel küzdenek. Hozzátette: ezzel Magyarország a jövőbe fektet be.

A legnagyobb közoktatási beruházás

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, jedlikes öregdiák méltatta azt a széleskörű összefogást, ami lehetővé tette a felújítást és bővítést, és kiemelte: a JÁG rekonstrukciója Magyarország legnagyobb, teljes egészében államilag finanszírozott közoktatási-köznevelési beruházásaként valósult meg.

Szellemi központ

Hozzátette: a Jedlik Ányos Gimnázium Csepel és Budapest egyik szellemi központja, oktatási-nevelési centruma, szellemiségét meghatározza az alapítók, a csepeli munkásszülők, a Szent Benedek-rend és a mindenkori tanárok öröksége. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Képek forrása: MTI