Magyarországon ismét óraátállítás lesz: vasárnap 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órákat. A téli időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával többet alhatunk, mivel visszafelé állítjuk az órát.

A spórolás jegyében

Az óraátállítás története a 18. századig nyúlik vissza, de igazán csak az első világháború során kapott erőre. Az ötlet az volt, hogy az óra átállításával talán spórolni lehet a szénfogyasztáson. Legalábbis ezt remélték tőle a britek, a franciák és a németek is, úgy gondolva, hogy ezzel is segíteni lehet a háborús célkitűzéseiket – írta a portfolio.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem szeretik az emberek

Az elmúlt időszak kutatásai rávilágítottak, hogy az órák állítgatása káros hatásokkal is járhat, és nem mellesleg az emberek jelentős része az egészet úgy utálja, ahogy van. Az EU politikusai felmérték az uniós közvéleményt, és rögtön kiderült, hogy durván a polgárok 84 százaléka eltörölné ezt az egészet.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az eltörlést támogatták

2018-ban tartották meg azt a népszavazást, amelynek keretében megkérdezték az EU lakosságát, mi a véleményük az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük is a magyarok körében volt az egyik legmagasabb az időszámítás-váltásokat ellenzők tábora.

Nem történt változás

Hiába született meg ugyanakkor ez a népszavazás immáron négy éve, eddig nem sok előremozdulás történt az ügyben. Eredetileg ugyanis az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást. A határidőt végül kitolták 2024-ig.

A hivatalos időpontok

Hivatalosan a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart, míg a téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, a vége pedig március utolsó vasárnapja.

A magyarok a nyári időszámítást támogatnák

Bár Magyarország lakosságának többsége szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, az lenne az előnyös, ha az EU tagországai egységesen döntenének, és ahhoz tudna igazodni az ország.

Megfelelőbb a téli

A Magyar Alvás Szövetség más állásponton van. Az alvás kutatói és az idő biológiájával foglalkozó hazai és nemzetközi szakmai szervezetek egyöntetű véleménye szerint a standard, téli időszámítás lenne a leginkább megfelelő az emberek számára.

Éjszakai járatok

A fővárosban, azok az éjszakai járatok, melyek óránként, félóránként vagy még sűrűbben közlekednek, hajnali 2 és 3 óra közötti ugyanúgy járnak majd.

Kevés vonatot érint

Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, menetrendi változást nem okoz – hívja fel a figyelmet a mavcsoport.hu. A belföldi forgalomban az átmenet éjszakáján egyes vonatok a nyári időszámítás szerint, néhány vonat pedig már a téli időszámítás szerint közlekedik, ennek megfelelően indulásnál megvárják az óraigazítást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ne feledezzünk el az óraátállításról! Fotó: SomnoCenter