Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára közölte hétfőn, hogy a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés, vagyis mégsem lehet novembertől újra jelentkezni.

Fejlesztik a hálózatot

Steiner Attila Facebook bejegyzésében azt is írja, hogy minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés kezdődött meg a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átformálják a rendszerek telepítését

A közleményben azt is írják, hogy a jövőben a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást a még könnyebb telepítés érdekében.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ideiglenes felfüggesztés

Az államtitkár azt is közölte, hogy a napelemes rendszerek gyors ütemű terjedésével a villamos energia hálózat fejlesztése is szükségessé vált, így a kormány ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében. Hozzátette, hogy ez nem befolyásolja a napelemes rendszerek használhatóságát, hiszen a megtermelt energiát közvetlenül a háztartás használhatja.

Nem lehet rákapcsolni

Mint ahogy azt a BudaPestkörnyeke.hu hírportál is megírta, október 14-től nem lehet a napelemeket rákapcsolni az országos elektromos hálózatra. Gulyás Gergely miniszter elmondta, ha Európai Uniós forrásból sikerül modernizálni majd a hálózatot, akkor ismét rá lehet majd csatlakozni. 

Vége a nulla forintos villanyszámláknak

Az energiaárak az egekbe szöktek, sokan ott spórolnak, ahol csak tudnak. Több ezer család számára kézenfekvő megoldást jelent 10-15 napelemet felszereltetni a tetőre, ezzel megtermelhetik az éves villamosenergia fogyasztásukat. Mivel a napelemes rendszer árának a felét eddig az otthonfelújítási program keretében vissza lehetett igényelni, 1-2 millió forintos befektetéssel energiahatékony, áramfelhasználást tekintve pedig nulla rezsiigényűvé lehetett alakítani egy családi házat. Ennek már vége.

Már nem éri meg

Kiss Ernő a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke elmondta, azzal, hogy nem lehet rácsatlakozni a hálózatra, hanem akkumlátort kell vásárolni annyira megdrágul a befektetés, hogy a megtérülési idő drasztikusan, évekre eltolódik, így már senkinek sem fogja megérni napelemeket tenni a házra.

Égbekiáltó pazarlás

A szövetség elnöke azt is elmondta a HírTV-ben, hogy égbekiáltó pazarlás nem ráengedni a napelemeket az országos hálózatra. Kifejtette: Magyarország villamosenergia igényének a 40%-a importból, tehát külföldről származik a hazai napelemek által megtermelt energia helyett drágábban külföldről vásárolni áramot bűn – mondta a szervezet elnöke.

Jobban megéri a szolgáltatótól venni az áramot

Arra a kérdésre, hogy mit lehet csinálni a napelemekkel megtermelt, de fel nem használt árammal, a szervezete elnöke két lehetőséget vázolt fel. Az első szerint bele sem vágunk napelemes rendszer kiépítésébe, ha pedig mégis, akkor akkumlátort is veszünk, de ezzel roppant drága lesz a háztetőn előállított áram. A befektetési költségek miatt többe kerül, mintha a szolgáltatótól vennénk áramot.

Rossz hír az államilag támogatott napelemeseknek

Kiss Ernő azt is elmondta, hogy akinek nyertes, 100%-osan államilag támogatott napelemes pályázata van, nagy bajban lesz. Ezeknek a pályázatoknak a nyerteseit egy éve ugyan kihirdették, de az eszközök felszereléséhez nem adott pénzt az állam. Azóta viszont akkora volt az infláció, hogy az államnak vagy ki kell pótolnia a beszerelésre váró eszközök árát, vagy a nyerteseknek önrészt kell vállalniuk, ha szeretnének napelemet a házukra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció